© Tommy Maes

Personeel Belgoprocess in clinch met directie over loonbeleid: mogelijk donderdag nieuwe staking

Bij het nucleair afvalverwerkingsbedrijf Belgoprocess in Dessel heeft het personeel maandag 24 uren gestaakt. De werknemers pikken het niet dat de directie de huidige cao rond verloning en arbeidsvoorwaarden heeft opgeschort.

Tommy Maes

De onderhandelingen rond een verloningssysteem voor de 300 personeelsleden van het nucleair afvalverwerkingsbedrijf Belgoprocess zitten muurvast. “We hebben de laatste keer met de directie rond de tafel gezeten op 26 april”, vertellen vakbondssecretarissen Werner Sels (ACV) en Serge Seret (BBTK). “Maar op 12 augustus kregen we van de Belgoprocess-directie het bericht dat de huidige collectieve arbeidsovereenkomst (cao) rond verloning en arbeidsvoorwaarden wordt opgeschort. We hebben dan meteen een stakingsaanzegging ingediend, waarbij de directie tot vanmorgen tijd had om te reageren. Dat is niet gebeurd. We willen niet onderhandelen met het mes op de keel.”

Geen compensaties

© Tommy Maes

Daarom hebben de werknemers van Belgoprocess maandagochtend het werk neergelegd. Om de veiligheid op de site te garanderen, was er een minimumbezetting in het bedrijf. Maar de stakingsbereidheid is groot. “Met de opschorting van de CAO hebben we geen rechtszekerheid meer”, zegt ACV-afgevaardigde Greet ­Janssens. “Volgens de directie vallen we nog onder het oude systeem, maar in de praktijk weet je dat twee verschillende loonsystemen tegelijk niet werkbaar is. Ikzelf werk hier al 34 jaar en de laatste tien jaar is de werksfeer hier zwaar achteruitgegaan. Er hangen honderden camera’s op het bedrijf om ons in het oog te houden en nu pakken ze onze cao ook nog af. We zijn bereid om mee in te stappen in een nieuw verloningssysteem, maar dan wel met compensaties voor het huidige personeel. En daar wil de directie niet van weten.”

“De directie wil bij de verloning omschakelen van een barema-systeem naar een merit-systeem, met meer nadruk op evaluaties”, zegt BBTK-afgevaardigde Jan Van Bijlen. “Daardoor komen sommige werknemers in andere loonschalen terecht. De directie wil daarbij de verloning in de hoogste loonschalen bevriezen terwijl er ook niets extra’s wordt voorzien bij de mensen in de laagste loonschalen terechtkomen. Die zaken hebben we tijdens de onderhandelingen aangekaart, maar de directie wil daar niet op toegeven.”

Impasse

Volgens algemeen directeur Wim Van Laer heeft het opschorten van de CAO geen gevolgen voor het huidige personeel. “Het nieuwe loonbeleid geldt enkel voor personeelsleden die vanaf 1 maart 2019 aan de slag gaan. Voor de bestaande medewerkers verandert er niets”, zegt hij. “We hebben inderdaad onderhandeld om tot één nieuw loonmodel te komen voor alle medewerkers. De krijtlijnen daarvoor zijn vastgelegd, maar de invulling ervan is verder bespreekbaar. We zijn nog altijd bereid om rond de tafel te zitten om uit deze impasse te raken.” In de loop van deze week is een overleg gepland tussen vakbonden en directie. Voorlopig is er nog een tweede stakingsactie gepland op donderdag.