EU-parlement stemt in met gezamenlijke integriteitswaakhond EU

Nieuws
Er komt een gezamenlijke integriteitswaakhond voor de bestuursinstellingen van de Europese Unie. Het Europees Parlement heeft de nieuwe instantie, die schandalen als omkopingsaffaire Qatargate moet helpen voorkomen, goedgekeurd.
anp
donderdag 25 april 2024 om 20:00
Afbeelding
beeld anp

Het nieuwe orgaan moet integriteitsregels opstellen voor het Europees Parlement, de Europese Commissie, de raden met de EU-leiders en de vakministers van de lidstaten en voor de andere EU-instellingen. De waakhond gaat ook in de gaten houden of ze zich aan die regels houden. Maar de raad van regeringsleiders heeft al gezegd niet mee te willen doen. En de raden waarin de vakministers zetelen laat het ook deels afweten.

De acht EU-instellingen hebben al eigen codes voor bijvoorbeeld het aannemen van cadeaus, de omgang met lobbyisten, het declareren van onkosten en de overstap naar een nieuwe baan. Maar die verschillen verwarrend veel en vertonen soms gaten. Dat kan niet langer, klinkt het sinds Qatargate alom in Brussel en Straatsburg.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Verdachte aanval Duitse Europarlementariër meldt zich bij politie

Een Duitse tiener heeft zichzelf aangegeven na de mishandeling van een Europarlementariër. De politie meldt dat de verdachte een 17-jarige jongen is. Zijn verklaring wordt onderzocht.

Afbeelding

Israëlische regering sluit plaatselijke tak Al Jazeera

De Israëlische regering heeft zondag unaniem besloten om de activiteiten van nieuwszender Al Jazeera in Israël te verbieden. Dat staat in een verklaring van de regering. Het is nog onduidelijk wanneer de maatregel van kracht wordt.

Afbeelding

FT: inlichtingendiensten waarschuwen voor Russische sabotage

Europese inlichtingendiensten hebben hun regeringen gewaarschuwd dat Rusland gewelddadige sabotageacties aan het voorbereiden is. Dit bericht zakenkrant The Financial Times, dat inzage kreeg in analyses uit drie Europese landen.

Afbeelding

Recordomzet voor iPhone-maker Foxconn in april

iPhone-producent Foxconn heeft zijn inkomsten vorige maand aanzienlijk zien stijgen, tot het hoogste niveau ooit voor de maand april. De omzet klom met 19 procent tot omgerekend 14,8 miljard euro, maakte het Taiwanese bedrijf zondag bekend.

Afbeelding

Ambassadeurs van de Vrijheid met heli's onderweg naar festivals

Claude, FLEMMING, Son Mieux en Wende, de Ambassadeurs van de Vrijheid van dit jaar, zijn vanaf vliegbasis Gilze-Rijen met helikopters van Defensie opgestegen op weg naar de bevrijdingsfestivals waar zij zondag optreden.

Afbeelding

Alle vijf aangehouden personen rondom herdenking Dam weer vrij

De vijf mensen die zaterdag rondom de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam zijn aangehouden, zijn weer vrij. Dat laat een woordvoerder van de politie zondagochtend weten. Vier personen werden tijdens de ceremonie op het Amsterdamse plein aangehouden.