Antwerps koppel vast in de sneeuw: “We mogen écht niet verder dan 100 meter van ons hotel”

Marc Maes en Antwerps gemeenteraadslid Danielle Meirsman planden om zondag terug terug te komen van een sneeuwvakantie in het Oostenrijkse Melag, maar pakken sneeuw en dreigende lawines beslisten daar anders over. “Het lawinegevaar is echt reëel. We mogen niet verder dan 100 meter van ons hotel.”

Erik Vandewalle

Districtsraadslid Marc Maes uit Berendrecht, zijn echtgenote Danielle Meirsman en zijn broer zitten opgesloten in het kleine Italiaanse gehucht Melag. Samen met een dertigtal andere vakantiegasten verblijven ze langer dan gepland in hotel Alpenjuwel.

“Oorspronkelijke planden we om zondag heel vroeg terug te komen. Toen lag er al heel veel sneeuw. Maar de nacht voordien reden de sneeuwruimers niet meer uit. We zagen de bui toen al hangen. Maandagmorgen lag er intussen 1,7 meter sneeuw. De wegen naar het hotel waren helemaal afgesloten. Wegkomen zat er niet meer in”, legt Danielle Meirsman uit aan de telefoon.

© RR

Van dan af was het wachten en pingelen naar betrouwbare informatie. “In het familiehotel waar we logeren, verblijven nog een dertigtal gasten. Duitsers, Italianen, Zwitsers en wij. De hotelbaas verzekerde ons dat er voldoende voedsel aanwezig was voor ruim twee dagen. Maandagavond viel de elektriciteit uit en moest worden overgeschakeld op een noodaggregaat”, aldus Marc Maes.

Echt schrik heeft het trio niet. “Voor ons is dit een erg ongewone situatie. Wij kunnen niet inschatten of er al dan niet gevaar op de loer ligt. De berggidsen informeren ons. Wel gaven ze de hotelgasten de raad om niet te ver van het hotel weg te gaan, overdag. Links en rechts van het hotel is een strook van pakweg een goede honderd meter vrij gemaakt om buiten te komen. Verder mochten we niet gaan. Het risico op lawines is aanwezig”, kregen Danielle en Marc te horen. “Op amper vijfhonderd meter van het hotel was er eergisteren een stevige lawine. Gasten uit een ander hotel zijn maandag geëvacueerd met militaire helikopters. De gasten in ons hotel liepen geen gevaar, omdat achter het hotel een achttien meter hoge lawinemuur is opgetrokken.”

© RR

De sneeuw maakt in elk geval veel indruk op alle gasten die door het noodweer vastzitten. “Dinsdagvoormiddag was het een aan- en afvliegen van helikopters. Met behulp van berggidsen worden bepaalde plekken gedynamiteerd. Zo probeert men gecontroleerde lawines te veroorzaken. Maar er komt natuurlijk niet alleen sneeuw vrij. Een lawine sleurt ook afgebroken bomen en rotsblokken met zich mee. Sneeuwruimers hebben nadien dus veel meer werk om de wegen opnieuw rijklaar te krijgen. Om het stuk weg van het hotel naar berijdbare wegen sneeuwvrij te maken, heeft een sneeuwruimer ongeveer zes uur nodig. Gelukkig valt er vandaag geen sneeuw. De zon is zelfs van de partij”, legt Marc Maes uit.

“Niet alleen de toeristen schrikken over de hoeveelheid sneeuw die viel en over het aanhoudende lawinegevaar. Ook de plaatselijke bevolking is diep onder de indruk. De grootmoeder van onze hoteluitbater heeft dit nog nooit meegemaakt. Het moet van begin jaren tachtig geleden zijn dat de sneeuw voor zo’n situatie zorgde. Al drie keer is onze auto al volledig ondergesneeuwd en al even veel keer hebben we hem helemaal uitgegraven. Ondertussen zijn we ervaren sneeuwruimers geworden.”