© RR

Deze fietsster is de 500.000ste die voorbij de fietstelpaal rijdt

Karen Couwels uit de wijk Pennepoel is de 500.000ste fietsster die voorbij de fietstelpaal aan het Mechelse Ontvoeringsplein is gereden. Om dit moment te vieren, kreeg ze een bon voor gratis fietsonderhoud van de stad, uit handen van schepen Marina De Bie (Groen).

ph

De fietstelpaal aan het Ontvoeringsplein is actief sinds april. In die tijd werden een half miljoen bewegingen geteld. Dat zijn er zowat 2.200 per dag. Tegen het begin van de zomer van volgend jaar, zal de kaap van een miljoen bewegingen dus allicht gerond worden.

De fietstelpaal heeft twee belangrijke functies: ondersteuning van het fietsbeleid en het sensibiliseren van de Mechelaar. Met het eerste jaar als referentie kan de stad jaar na jaar bekijken hoe het aantal fietsers evolueert op langere termijn. Ook voor de korte termijn levert de telpaal nuttige gegevens op. Hiermee kan de stad bijvoorbeeld in kaart brengen hoe groot de impact van de weersomstandigheden is, welke evenementen veel extra fietsers aantrekken.

Het sensibiliserend effect bestaat er vooral in dat mensen zelf kunnen zien hoe het aantal fietsers evolueert en dat er eigenlijk al heel veel fietsers zijn. Zoals bij het in gebruik nemen van de eerste telpaal werd aangekondigd, is het de bedoeling van de stad om nog fietstelpalen in te schakelen: die komen in de Hoogstraat en de Graaf van Egmontstraat. Als alles goed gaat, kunnen de bijkomende tellers operationeel zijn tegen de lente van 2018.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER