Steeds meer ‘stekkerauto’s’ verkocht naar buitenland

Nieuws
Steeds meer tweedehands ‘stekkerauto’s’ verdwijnen naar het buitenland omdat er hier geen vraag meer naar is.
anp
vrijdag 24 november 2017 om 03:00
Het eerste snellaadstation voor elektrische auto’s van NLE, langs de A13.
Het eerste snellaadstation voor elektrische auto’s van NLE, langs de A13. anp / Bart Maat

Den Haag

Dat komt doordat de fiscale ondersteuning op de deels elektrisch aangedreven auto’s is komen te vervallen. Dat maakt ze voor Nederlandse particuliere automobilisten simpelweg te duur, constateert Aumacon, een kenniscentrum voor de autobranche. Volgens cijfers van het ministerie van Infrastructuur en Milieu rijden er momenteel 98.376 plug-in auto’s en auto’s met een zogeheten range extender rond op onze wegen. Eind vorig jaar waren dat er nog 98.903. Elektrische auto’s met een range extender hebben een kleine brandstofmotor aan boord voor het geval de stroom opraakt.

Clem Dickmann, directeur bij Aumacon, noemt de afname opmerkelijk. ‘De Nederlandse overheid heeft de afgelopen jaren naar schatting zo’n 5 miljard euro uitgegeven om deze auto’s aan het nationale wagenpark toe te voegen. Dat geld verdampt nu. We zien miljarden weglopen naar het buitenland, een treurige constatering’, aldus de autoanalist.

De belangstelling vanuit het buitenland voor deze auto’s groeit volgens hem. Dat komt omdat gebruikte stekkerauto’s daar wel gesubsidieerd worden. Ze worden vooral geëxporteerd naar Noorwegen en Oost-Europese landen als Polen en Rusland.

Dickmann voorziet voor de komende twee jaar een versnelde afbouw van het aantal stekkerauto’s in Nederland. Zo’n vier jaar geleden waren plug-in-auto’s zoals de Mitsubishi Outlander en Volvo V60 niet aan te slepen in Nederland door gunstige belastingregels voor leaserijders. Maar die gelden niet meer. ‘Ik heb zelf zo’n V60 plug-in. In de eerste vijf jaren was de bijtelling nihil, maar binnenkort gaat dat voor al die auto’s naar 22 procent. En dat is, gezien de hoge cataloguswaarde, een zeer kostbare verandering. Ik probeer hem te verkopen, maar raak hem aan de Nederlandse straatstenen niet makkelijk meer kwijt’, grapt de Aumacon-directeur. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Vertrekkend ceo Peter Wennink krijgt applaus naar zijn toelichting op de jaarcijfers van ASML. Zijn opvolger Christophe Fouquet kijkt hem aan.

Tijd voor het verlaten van de ASML-achtbaan; techgigant neemt afscheid van topduo

ASML beleefde woensdag een historische dag. Het duo Peter Wennink en Martin van den Brink ging met pensioen. De nieuwe topman, de Fransman Christophe Fouquet, moet grote schoenen vullen.

Consumenten doen inkopen op de markt in Rotterdam. Nieuwe Europese regels moeten ervoor zorgen dat producten eerlijk en zonder milieuvervuiling zijn gemaakt.

Shoppen zonder schuldgevoel: alsnog steun voor EU-wet tegen kinderarbeid. 'Er is hard tegen gelobbyd'

Kleeft er kinderarbeid aan mijn kleding? Een nieuwe Europese wet moet ervoor zorgen dat consumenten zich daar minder zorgen over hoeven maken. 'Een enorme mijlpaal', zegt initiatiefnemer en PvdA'er Lara Wolters.

Huiseigenaren kunnen een een verduurzamingslening afsluiten voor bijvoorbeeld het plaatsen van isolatieglas.

Nieuw huis gekocht? Dan moet je die straks verplicht energiezuinig maken, vindt DNB

Huizenkopers moeten worden verplicht tot verduurzaming van hun woning. Dat bepleit toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB). De verduurzamingsplicht zou moeten worden ingevoerd als de vergroening van Nederlandse huizen niet snel genoeg gaat.

Bob Goudzwaard.  ‘Er zitten blijkbaar krachten van heling en genezing in de schepping die we mogelijk niet eens hebben aangeboord.'

Christelijke econoom Bob Goudzwaard (1934-2024) was een profeet van een economie van het genoeg

We moeten met minder genoegen nemen. Vandaag is dat geen vreemd geluid meer, maar in zijn tijd was de zaterdag overleden christelijke econoom Bob Goudzwaard een eenling. 'Als minister zou ik niet goed zijn geweest.'

Oprichter van Wijck Rutger Diemel: ‘Er zijn best wat fans die 28 posters aan de muur hebben hangen.’

Wat maakt de zwart-witposters van Wijck toch zo populair? 'Met onze Amsterdam-mok waren we overmoedig'

De gestileerde kaarten van Wijck mogen dan in talloze woonkamers hangen, volgens de bedenkers blijft zo’n poster een persoonlijk ding: ‘Mensen vinden het leuk om hun herinneringen aan een plek vast te leggen.’

De stier voor de Beursplein 5, de Amsterdamse effectenbeurs.

Kapitalisme schuift alle problemen door. De aarde en de armen zijn de dupe

Het kapitalistisch economisch systeem loopt vast. Ongebreidelde groei maakt de planeet en mensen kapot. Waarom komen mensen niet in opstand? Deze filosofen weten het antwoord en komen met alternatieven.