Luister naar

Koopje op Black Friday? Dat is weken later nóg goedkoper

Nieuws
Ze lijken geweldig, die buitenkansjes van Black Friday, het van oorsprong Amerikaanse koopjescircus dat vandaag losbarst. Maar de consument laat zich om de tuin leiden. Er wordt volop gesjoemeld.
Peter van Ammelrooy redactie vk
vrijdag 24 november 2017 om 03:00
Nederlandse winkels, zoals in de Kalverstraat, doen ook mee aan Black Friday.
Nederlandse winkels, zoals in de Kalverstraat, doen ook mee aan Black Friday. anp / Koen van Weel

Amsterdam

Volgens een steekproef van de Britse consumentenbond Which? is 60 procent van de producten die Britse (web)winkels als aanbieding aanprijzen op Black Friday in de rest van het jaar voor dezelfde en soms zelfs een lagere prijs te koop. Een enkele winkel erkent dat hij de prijzen na Black Friday nog verder verlaagt.

Which? hield een jaar lang de prijzen bij van 35 gewilde elektronicaproducten, keukenapparaten en verzorgingsmiddelen die vorig jaar op Black Friday met korting werden aangeboden. Sommige artikelen werden nog geen drie weken later voor tientjes minder verkocht. Ook sjoemelden winkels met de oorspronkelijke prijs. Een espressoapparaat dat op Black Friday werd afgeprijsd van 821 euro naar 392 euro had bij dezelfde winkel lang een adviesprijs van 651 euro.

‘Dat is ook bij ons een bekend verschijnsel’, zegt een woordvoerder van de Consumentenbond. ‘Winkeliers gaan soms heel creatief om met de adviesprijs.’ Bedrijven zijn er in het verleden wel op betrapt dat ze vlak voor een kortingsactie de adviesprijs verhoogden, zodat producten werkelijk in prijs leken te zijn gezakt.

De bond doet zelf geen vergelijkend onderzoek naar de prijzen op Black Friday en daarna. ‘In het verleden hebben we dat wel gedaan bij de Dolle Dwaze Dagen van de Bijenkorf en het Prijzencircus van V&D, maar die bestaan geen van tweeën niet meer. Het beeld van die kortingsacties was gemengd: sommige producten waren stukken minder duur, andere artikelen waren amper afgeprijsd of elders nog goedkoper.’

Dankzij internet kan de consument vandaag de dag veel beter nagaan of een koopje ook echt een koopje is, zegt de Consumentenbond.

feestdagen

Black Friday is een verschijnsel dat in de VS is ontstaan en markeert het begin van de periode waarin consumenten inkopen doen voor de feestdagen. Het startschot valt de dag na Thanksgiving — een nationale feestdag. Thanksgiving werd in de 19e eeuw in het leven werd geroepen om te danken voor een geslaagde oogst.

In Nederland doen onder andere Bol.com, Coolblue, Wehkamp en Zalando mee aan Black Friday. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Boxie24 haalt de spullen via ‘pick-ups’ op en brengt ze ook weer terug wanneer dat gewenst is. De klant kan thuisblijven.

Kleine huizen zijn gat in de markt voor een bedrijf dat 24 uur per dag spullen ophaalt en opslaat

Als het huis gaat knellen, bieden opslagbedrijven uitkomst. Boxie24 bouwde in korte tijd een opslagimperium op. Het heeft wereldwijd inmiddels 74 vestigingen. ‘Veel huizen zijn te klein voor een racefiets en droogtrommel.’

Het schip waarmee Wim de Vries richting Engeland gaat.

In de haven van Harwich is het zichtbaar wennen aan de grenscontroles. De truckers wachten geduldig

Ruim vier jaar na de Brexit heeft het Verenigd Koninkrijk afgelopen week de langverwachte grenscontroles op goederen weer ingevoerd. Dat raakt truckers die Nederlandse planten vervoeren.

Rits de Boer, inspecteur-generaal van de Arbeidsinspectie: ‘Bij arbeidsmigratie zijn er allerlei kosten die niet worden ingeprijsd.’

Hoofd Arbeidsinspectie: 'Meer arbeidsmigranten kunnen we niet aan'

Rits de Boer ziet in de praktijk welke invloed de grote groep arbeidsmigranten heeft op de leefomgeving en de migranten zelf. Hij is stellig: ‘Nog meer arbeidsmigratie leidt tot nog meer miserabele woon- en werkomstandigheden.’

Dankzij een lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

Geldverstrekker sluit deal met Blokker, verkoop van de baan

Blokker heeft een akkoord bereikt over een belangrijke herfinanciering, waardoor de toekomst van de winkelketen is veiliggesteld. Dankzij de lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

Dankzij een lening kan de keten de komende jaren haar plannen bekostigen en hoeft Blokker niet te worden verkocht.

Gordon Brothers, redder van worstelende keten Blokker, heeft een 'geweldige track record'

Een Amerikaanse investeringsmaatschappij die in het verleden onder meer het Britse modeconcern Laura Ashley redde, schiet nu Blokker te hulp. Met een lening van Gordon Brothers is een verkoop van de Nederlandse winkelketen voorlopig afgewend.

Kees en Dries Vahl.

Dankzij aardwarmte zijn de komkommers van de gebroeders Vahl extra groen

De komkommers en paprika’s van Tuinderij gebroeders Vahl worden verwarmd met ‘gratis’ energie uit een diepe aardlaag. Heel rendabel is dat nog niet, maar het tij lijkt nu te keren.