© belga/rr

Groen: “Obsessie van Francken brengt onze veiligheid in gevaar”

Kamerlid Wouter De Vriendt (Groen) vindt het “compleet onverantwoord” criminelen als de Albanees Safet Rustemi het land uit te zetten. Hij vindt het “helemaal te gortig” dat het bovendien om een mensenhandelaar gaat. “Wat hebben ontradingsmissies naar Albanië voor zin, als Theo Francken en zijn diensten zelf mensenhandelaars met een strik eromheen veilig en wel in Albanië afzet?”, aldus De Vriendt.

Eerder op de dag verklaarde staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) dat de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) geen signaal heeft gekregen van justitie of politie. “Wij zijn een bestuurlijke overheid, wij voeren gewoon uit. En het uitzetten van illegale criminelen is voor ons een prioriteit”, aldus Francken.

De Vriendt vindt het niet kunnen dat verschillende diensten nu naar elkaar wijzen om de verantwoordelijkheid van zich af te schuiven. “Onze veiligheidsdiensten hebben geen tijd voor dergelijke politieke spelletjes”, luidt het. “Dit soort uitwijzingen brengen enorme veiligheidsrisico’s met zich mee. Ook vanuit het buitenland kunnen dergelijke criminelen onze veiligheid in het gedrang brengen”, waarschuwt De Vriendt. “De obsessie van de staatssecretaris om criminelen zo snel mogelijk het land uit te zetten, bedreigt onze veiligheid”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer