Premier Simon Harris© EPA-EFE

Ierland wil nieuwe wetgeving om migranten terug te sturen naar VK

Ierland wil bij hoogdringendheid nieuwe wetgeving invoeren zodat het land migranten terug kan sturen naar het Verenigd Koninkrijk. Door de inmiddels goedgekeurde Britse plannen om migranten zonder verblijfsrecht die niet naar hun thuisland kunnen terugkeren naar Rwanda te sturen, trekken meer migranten vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Ierland.

lto
Bron: BELGA

Volgens de Ierse regering is 80 procent van de recente instroom van buitenlanders zonder papieren terug te brengen tot de landsgrens tussen Noord-Ierland en Ierland.

De Ierse openbare omroep RTE citeert nu een woordvoerder van ‘Taoiseach’, premier, Simon Harris. Hij heeft aan zijn minister van Justitie gevraagd om voorstellen uit te werken om de huidige regeling over zogenaamde veilige derde landen te amenderen en het terugsturen mogelijk te maken naar het Verenigd Koninkrijk van asielzoekers die niet opgenomen kunnen worden.

De woordvoerder voegt eraan toe dat de premier geen commentaar geeft op het migratiebeleid van een ander land, al onderstreept hij ook hoe belangrijk het is om het Ierse migratiesysteem te beschermen.

De Britse omroep BBC verwijst wel naar de Ierse vicepremier Micheál Martin. Die verklaarde dat het Britse ‘Rwandabeleid’ reeds een impact heeft op Ierland.

Maandag op de agenda

Justitieminister Helen McEntee verklaarde zaterdag bij RTE dat ze het terugsturen van migranten naar het Verenigd Koninkrijk maandag tijdens een bezoek aan Londen zal bespreken met de Britse minister van Binnenlandse Zaken, James Cleverly.

Het omstreden Britse beleid dat terugsturen naar Rwanda mogelijk maakt, werd donderdag wet. Het moet afradend werken voor asielzoekers die vanuit Europa het Kanaal willen oversteken.

Ierland had zelf de voorbije maanden af te rekenen met toenemende spanningen over de opvang van migranten. Er is sprake van een forse toename van protest. Daarbij is het al tot incidenten gekomen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer