LIVE. 26 doden bij twee Israëlische luchtaanvallen op huis, moskee en school in Gaza

© rr

De oorlog tussen Israël en Hamas in de Gazastrook blijft duren, terwijl de spanningen ook hoog oplopen in de rest van het Midden-Oosten. Volg alle ontwikkelingen hier live!

jvh, gjs, tg, mtm, wver, lto, sgg, gli, mts, adb
Sofie Geusens

Studenten die KU Leuven-gebouw bezetten, krijgen gezelschap van professoren

De studenten die College De Valk in Leuven sinds anderhalve week bezetten, hebben donderdagavond gezelschap gekregen van een dertigtal KU Leuven-professoren en docenten. De personeelsleden willen hun steun betuigen met de protesterende studenten.
De groep KU Leuven-medewerkers had deze week al aangekondigd de studenten te vergezellen. Een dertigtal professoren en docenten is donderdagavond afgezakt naar De Valk, enkelen onder hen zullen er ook de nacht doorbrengen. 
"We zijn hier in de eerste plaats om de studenten te steunen. Wat ze doen, is bewonderenswaardig", zegt professor antropologie Karel Arnaut, een van de initiatiefnemers. "De studenten betalen de prijs voor de 76 jaar lange normalisering van de Israëlische apartheid en etnische zuivering. Het is gigantisch moeilijk om daartegen in te gaan. De universiteit neemt nooit de woorden apartheid of etnische zuivering in de mond, er is nog een lange weg te gaan om het discours te veranderen." 
De studenten pleiten er nog steeds voor dat de Leuvense universiteit haar samenwerkingen met Israëlische universiteiten stopzet. Dat rector Luc Sels hun activisme in een opiniestuk in De Standaard "makkelijk" noemde, valt niet in goede aarde. "Het is absoluut niet gemakkelijk om te protesteren tegen het instituut waar je je diploma nog van moet behalen, of waar je een doctoraatsstudent van bent", zegt Niels De Ridder, woordvoerder van het collectief. "Dat de rector stelt dat we beter overheden viseren, is oneerlijk. De KU Leuven speelt een voortrekkersrol in andere thema's, maar hierover verstopt ze zich." 
Omstreeks 20.30 uur verplaatsten ongeveer honderd actievoerders zich naar het na­bijge­le­gen Ladeuzeplein. Daar scandeerden ze slogans als "Free free Palestine", "Shame on KUL, boycott Israel", "Shame on Luc Sels" en "Israel is an apartheidsstate". Ze zongen ook liederen in een grote cirkel rond het bekende standbeeld 'Totem', met een omgekeerde kever, van Jan Fabre. 
Sofie Geusens

De Croo gaat in gesprek met honderdtal pro-Palestijnse actievoerders

In Gent is premier Alexander De Croo (Open VLD) in gesprek gegaan met een honderdtal pro-Palestijnse activisten. Die hadden zich verzameld aan het GUM, het Gents Universiteitsmuseum, waar de tentoonstelling 'Wonderkamer van de WAARHEID' loopt. Aan de Gentse universiteit bezetten honderden demonstranten een universitair gebouw. Ze trokken omstreeks 16 uur naar het expogebouw, waar politie in burger en veiligheidsagenten de situatie in goede banen hebben geleid.
Het kwam niet tot incidenten, maar het duurde even tot De Croo veilig de demonstranten kon benaderen, die in een kring op de vloer van de inkomhal waren gaan zitten. Op de vloer en aan de wand waren Palestijnse vlaggen aangebracht. 
De premier sprak de pro-Palestijnse actievoerders een twintigtal minuten toe. "Dit is een domein met ongelooflijk veel polarisatie", begon hij. "Ons land staat aan één kant. Het einde van het doden van onschuldige burgers. Of die nu in Oekraïne, Iran, Israël of Palestina wonen. Het doden van onschuldige burgers is in tegenspraak met het internationaal recht."
Voor de ontmoeting gaven de actievoerders aan dat ze vinden dat ons land te weinig doet om druk te zetten op Israël. Dat land voert een tegenoffensief tegen de extremistische organisatie Hamas, die op 7 oktober duizenden slachtoffers heeft gemaakt in Israël. Ook de acties van het Israëlisch leger hebben talloze burgerslachtoffers gemaakt.
Woensdag besliste het kernkabinet dat België de Palestijnse staat voorlopig niet zal erkennen. Een academische boycot met Israëlische kennisinstellingen lijkt eveneens niet aan de orde. De actievoerders herhalen die eis en willen ook dat de EU haar handelsakkoorden met Israël herbekijkt.
Sofie Geusens

Gentse bezetters vragen dat België associatieovereenkomst EU-Israël opschort

De bezetters aan de UGent vragen dat België zijn rol als voorzitter van de Raad van de Europese Unie aangrijpt om het associatieverdrag tussen de EU en Israël "met onmiddellijke ingang" op te schorten. Dat staat in een brief die ze donderdag hebben overhandigd aan eerste minister Alexander De Croo (Open VLD), die in Gent een tentoonstelling heeft bezocht. "Dit oefent directe druk uit op Israël om haar misdaden in Gaza te beëindigen en het menselijk lijden te verminderen", vinden de actievoerders.
Sinds 2000 loopt er een handelsakkoord tussen de EU en Israël. Dat land is de 25e handelspartner van de Europese Unie. Voor Israël is de EU de belangrijkste handelspartner.
Een honderdtal pro-Palestijnse activisten zakten donderdag af naar het GUM (Gents Universiteitsmuseum), waar de premier op bezoek kwam. De politie was aanwezig en de demonstratie verliep zonder incidenten. De premier kreeg een brief met daarin de eisen.
Eerder gaven de demonstranten al aan dat ze niet vertrekken tot de Gentse universiteit een academische boycot afkondigt tegen Israël. Die eis hebben ze voorgelegd aan rector Rik Van de Walle, maar die vindt dat slechts drie Israëlische samenwerkingen problematisch zijn en wil geen algemene boycot.
Ook die vraag komt donderdag ter sprake. "Wij vragen u als eerste minister met klem om alle universiteiten op te roepen tot een volledige academische boycot van alle Israëlische instituten", klinkt het. 
Sofie Geusens

Pro-Palestijnse activisten betogen bij bezoek De Croo in Gent

In Gent zijn een vijftigtal pro-Palestijnse activisten naar het GUM afgezakt, het Gents Universitair Museum. Premier Alexander De Croo brengt daar donderdag een bezoek. De betogers zijn ontevreden over de samenwerkingen van Belgische universiteiten met Israëlische onderzoeksinstellingen.
Ook het buitenlandbeleid van de regering zit de manifestanten dwars. Woensdag besliste het kernkabinet dat België de Palestijnse staat nog niet zal erkennen.
De politie is aanwezig bij de actie in Gent. De activisten krijgen waarschijnlijk de kans om de premier te ontmoeten. 
Sofie Geusens

Israël kondigt "zware gevolgen" aan voor drie landen die Palestijnse staat willen erkennen

Er zullen "zware gevolgen" zijn voor Noorwegen, Spanje en Ierland na hun beslissing om Palestina als staat te erkennen. Dat heeft een woordvoerder van het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag laten weten.
"Er zullen ernstige gevolgen zijn voor de betrekkingen met deze landen als gevolg van hun beslissing", zei Oren Marmorstein in een persbericht na afloop van zijn ontmoeting met de ambassadeurs van de drie Europese landen, die op het matje waren geroepen na de aankondiging van hun beslissing om de Palestijnse staat te erkennen. 
Sofie Geusens

Hamas zegt Israëlische kolonel vast te houden die op 7 oktober zou zijn gedood

Hamas zei op donderdag dat het een Israëlische kolonel vasthoudt die op 7 oktober gevangen werd genomen en waarvan Israël eerder had gemeld dat hij was gedood bij de aanvallen die dag.
De gewapende vleugel van Hamas, de Al Qassem Brigades, zei dat kolonel Asaf Hamami gewond was geraakt tijdens zijn gevangenneming. Het leverde geen bewijs en specificeerde niet of hij nu nog in leven was. Het Israëlische leger meldde maanden geleden dat Hamami, 41, een brigadecommandant, was gedood bij de aanvallen van 7 oktober en dat zijn lichaam werd vastgehouden in Gaza. 
Sofie Geusens

Dodentol in Gazastrook loopt op tot 35.800 slachtoffers

Sinds het begin van de oorlog tussen de radicale islamistische beweging Hamas en Israël op 7 oktober zijn al 35.800 mensen gedood in de Gazastrook. Nog eens 80.011 mensen zijn gewond geraakt. Dat meldt het door Hamas gecontroleerde ministerie van Volksgezondheid donderdag.
De voorbije 24 uur zijn minstens 91 mensen gedood. 
Sofie Geusens

VN-deskundige dringt er bij Israël op aan om meldingen van mishandeling van Palestijnse gevangenen te onderzoeken

Een deskundige van de Verenigde Naties heeft Israël donderdag opgeroepen om meerdere beschuldigingen te onderzoeken van wrede, onmenselijke en vernederende behandeling van Palestijnse gevangenen in de nasleep van de aanval van 7 oktober door Hamas.

De speciale VN-rapporteur inzake foltering, Alice Jill Edwards, zei in een verklaring dat ze beschuldigingen had ontvangen dat mensen werden geslagen, geblinddoekt in cellen werden gehouden en langdurig geboeid werden.
Er kwam geen onmiddellijke reactie van de Israëlische regering of het leger. Het leger heeft eerder gezegd dat het handelt volgens de Israëlische en internationale wetgeving en dat degenen die worden gearresteerd toegang krijgen tot voedsel, water, medicijnen en goede kleding.

De speciale VN-rapporteur zei dat ze berichten had ontvangen dat sommige gevangenen niet mochten slapen, bedreigd werden met fysiek en seksueel geweld, beledigd werden en blootgesteld werden aan vernederende handelingen, waaronder "gefotografeerd en gefilmd worden in vernederende houdingen".
"Ik ben vooral bezorgd dat dit opkomende patroon van schendingen, in combinatie met een gebrek aan verantwoording en transparantie, een permissieve omgeving creëert voor verdere misbruik en vernederende behandeling van Palestijnen," zei Edwards.

"De Israëlische autoriteiten moeten alle klachten en meldingen van marteling of mishandeling snel, onpartijdig, effectief en transparant onderzoeken. De verantwoordelijken op alle niveaus, inclusief commandanten, moeten ter verantwoording worden geroepen, terwijl slachtoffers recht hebben op genoegdoening en compensatie."
Jef Van Hoofstat

26 doden bij twee Israëlische luchtaanvallen op huis, moskee en school in Gaza

Bij twee Israëlische luchtaanvallen op Gaza-stad zijn donderdagochtend 26 doden gevallen. Dat meldt de civiele bescherming van Gaza. Bij de eerste aanval op een huis kwamen zestien personen om, bij de tweede aanval op een moskee en een school stierven tien personen.
Agnoplay
https://player.agnoplay.com/embed/nb?autoplay=false&videoId=kA5h…
player.agnoplay.com
Jef Van Hoofstat

Internationaal Gerechtshof beslist vrijdag over bijkomende maatregelen voor Israël

Het Internationaal Gerechtshof in Den Haag beslist vrijdag of het Israël aanvullende maatregelen oplegt vanwege het offensief in Rafah. Zuid-Afrika heeft het VN-hof verzocht om actie te ondernemen, omdat er een genocide zou dreigen in de Gazastrook. Volgens het land schendt Israël het genocideverdrag.
Het Gerechtshof oordeelde in januari al dat Israël er "alles aan moet doen" om genocide op de Palestijnse bevolking te voorkomen, maar volgens Zuid-Afrika is de situatie veranderd doordat Israël Rafah is binnengevallen. In die stad zitten veel Palestijnse burgers, die juist gevlucht waren voor de oorlog in andere delen van de Gazastrook.
Israël ontkent dat er sprake is van een genocide, en noemt de klacht van Zuid-Afrika "totaal losgezongen van de feiten en omstandigheden". Volgens de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zitten er veel Hamas-strijders in Rafah, en is het dus nodig om de stad binnen te vallen. Israël heeft opgeroepen tot een gedeeltelijke evacuatie van de stad, maar volgens humanitaire organisaties zijn er nauwelijks gebieden waar de vluchtelingen naartoe kunnen.
Jef Van Hoofstat

COMMENTAAR. “In deze fase van de campagne is Gaza toch vooral binnenland”

De erkenning van Palestina in de slipstream van een aantal andere Europese landen is niet meer door de ministerraad geraakt. Dat heeft minder met geopolitiek dan electorale strategie te maken. Lees hier meer (+).
Ans Debruyne

Luikse luchthaven blijft draaischijf van militair materieel voor Israël

Sinds het begin van de oorlog in Gaza passeerde meer dan 70 ton munitie en explosieven via de Luikse luchthaven van Bierset naar Israël. Dat blijkt uit onderzoek van De Morgen, Le Soir en RTBF. Een deel gaat direct naar het Israëlisch leger.

Met een vraag van openbaarheid van bestuur verkreeg de ngo Vredesactie alle vergunningsaanvragen van Challenge Airlines tussen 7 oktober, de dag van de terreuraanval van Hamas en de start van de oorlog in Gaza, en 4 maart. Het gaat om vergunningen van de federale overheidsdienst Economie voor de doorvoer van 'gevaarlijke goederen', om de veiligheid te garanderen. In totaal zijn zo in vijf maanden tijd 68 vergunningen afgeleverd. Het gaat daarbij onder meer om ontstekers, rookmunitie, explosieven voor drones en onderdelen voor F-35- en F-16-gevechtsvliegtuigen. Ook na 4 maart heeft Challenge nog verschillende dergelijke vergunningen aangevraagd, zo leert navraag bij minister van Economie Dermagne (PS).

Niet alle doorvoer gaat naar het Israëlische leger. Bepaalde onderdelen keren terug naar België, na herstelling in Israël, of worden naar elders weer uitgevoerd. Van andere vergunningen is de eindbestemming niet duidelijk.

Toch vermelden twaalf vergunningen expliciet het Israëlische ministerie van Defensie of de Israëlische regering als eindgebruiker. Drie vergunningen noemen de Israëlische politie. Via Challenge Airlines is de luchthaven van Luik zo een kleine draaischijf in de militaire leveringen van de Verenigde Staten aan Israël.
Guy Stevens

Video vrijgegeven waarop Israëlische soldaten gevangen worden genomen door Hamas

Israëlische media hebben woensdag een video uitgezonden waarop te zien is hoe vijf Israëlische soldaten op 7 oktober gevangengenomen en ontvoerd worden door de extremistische Palestijnse organisatie Hamas. Het gaat om niet eerder vertoonde beelden, die werden vrijgegeven met de toestemming van de families van de vijf.

De video, die iets meer dan 3 minuten duurt, toont hoe de vijf jonge vrouwen op de grond zitten in hun pyjama terwijl hun handen achter hun rug gebonden worden door hun ontvoerders. Sommigen proberen met hen te praten in het Engels. Daarna worden ze onder geweergeschut meegenomen door een jeep. "Het is tijd om te handelen, anders zal het bloed van mijn zus en de andere gijzelaars aan de handen van de Israëlische regering kleven", vertelt Sasha Ariev, zus van een van de soldaten, aan het Franse persagentschap AFP. "Iedereen heeft nu deze jonge meisjes in pyjama in gevangenschap gezien (...) De enige overwinning is om hen zo snel mogelijk en levend terug te brengen", vervolgt ze. 

"De beelden tonen de gewelddadige, vernederende en traumatiserende behandeling die de meisjes hebben ondergaan op de dag van hun ontvoering", klinkt het bij de organisatie die ijvert voor de vrijlating van de gijzelaars. De beelden "zullen mijn vastberadenheid versterken om met al mijn macht te vechten totdat Hamas is uitgeschakeld, om ervoor te zorgen dat wat we vanavond hebben gezien nooit meer gebeurt", verklaarde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu op zijn Telegramaccount.

De video werd gemonteerd zonder de beelden van de verschillende doden op de militaire basis van Nahal Oz. Meer dan vijftig Israëlische soldaten kwamen om het leven bij de aanval van Hamas op de militaire basis. Vijftien ongewapende vrouwen die instonden voor de surveillance van de grens werden gedood, zeven anderen werden ontvoerd. Een van hen werd bevrijd, van een andere werd haar lichaam teruggebracht naar Israël.

Van de 252 personen die als gijzelaar werden meegenomen op 7 oktober bevinden er zich nog steeds 124 in Gaza. 37 van hen zouden dood zijn volgens het Israëlische leger.
Guy Stevens

Dodental Gaza stijgt tot 35.709

Minstens 35.709 mensen zijn in de Gazastrook om het leven gekomen sinds de escalatie van het Israëlisch-Palestijns conflict op 7 oktober 2023. Dat zegt het ministerie van Volksgezondheid van Gaza. Daarnaast vielen er volgens het rapport ook 79.990 gewonden in Gaza.  Het Gazaans Ministerie van Volksgezondheid claimt dat het Israëlische leger in de laatste 24 uur 62 mensen heeft gedood in Gaza. Er vielen volgens hen in die tijd ook 138 gewonden.

De spanningen in het Midden-Oosten laaiden opnieuw op op 7 oktober 2023, nadat militanten van de extremistische Palestijnse organisatie Hamas vanuit de Gazastrook een aanval uitvoerden op Israëlisch grondgebied. Bij deze aanval doodde de groep bewoners van de grensgebieden en nam ze honderden gijzelaars. Volgens Hamas was de aanval een reactie op de agressieve acties van de Israëlische autoriteiten tegen de Al-Aqsa moskee in de Oude Stad in Jeruzalem. Israël kondigde een totale blokkade van Gaza af en begon vergeldingsaanvallen uit te voeren op doelen in de Gazastrook en op bepaalde gebieden in Libanon en Syrië.
Guy Stevens

Gennez: "Historische kans gemist"

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit) is ontgoocheld door de beslissing van het kernkabinet om Palestina voorlopig niet te erkennen. Dat schrijft ze op X. "Helaas vandaag geen Belgische erkenning van de Palestijnse staat. België werkt verder op timing en context om tot erkenning over te gaan", schrijft ze daar. "Nochtans is de urgentie zeer groot. We laten vandaag een historische kans liggen."
Guy Stevens

Israëlische mensenrechtenorganisatie: "Palestijnse staat is onvermijdelijk"

"Het is tijd om te erkennen dat een Palestijnse staat onvermijdelijk is en dat Israël beter het proces in gang kan zetten dan erin meegesleurd te worden." Dat stelt de Israëlische mensenrechtenorganisatie Peace Now woensdag op X als reactie op de erkenning van de Palestijnse staat door Ierland, Noorwegen en Spanje.

Enkel een tweestatenoplossing als onderdeel van een alomvattend regionaal initiatief zou veiligheid, de terugkeer van de gijzelaars, een normalisering van de relatie tussen Israël en Saoedi-Arabië en een einde van het internationale isolement van Israël betekenen, aldus nog Peace Now. "We moeten de oorlog beëindigen en ja zeggen tegen een tweestatenoplossing. Dat is de echte overwinning", besluit de organisatie.

Peace Now zet zich sinds het einde van de jaren 70 in voor vrede tussen Israël en Palestina.
Guy Stevens

Biden: "Eerst onderhandelen"

Een Palestijnse staat kan er pas komen na onderhandelingen en niet na eenzijdige erkenning. Die mening is de Amerikaanse president Joe Biden toegedaan, zo zegt een Witte Huis-woordvoerder. "De president is heel zijn carrière al een sterke voorstander geweest van een tweestatenoplossing. Hij vindt dat een Palestijnse staat er moet komen na directe onderhandelingen tussen de partijen."
Guy Stevens

Kernkabinet erkent Palestina voorlopig niet

Het kernkabinet volgt voorlopig niet het voorbeeld van Spanje, Ierland en Noorwegen. Ons land beslist (nog) niet tot een onmiddellijke erkenning van Palestina. De groenen, socialisten en CD&V hadden daarom gevraagd. Maar MR lag dwars, en volgens meerdere bronnen ging ook premier De Croo op de rem staan. "Het was een heel serene vergadering van de kern", zei Lahbib aan VRT nieuws bij buitenkomst. "Wij zijn voorstander van een Tweestatenoplossing. We willen nu verder werken en dit momentum grijpen, zeker nu we voorzitter zijn van de EU, om te bemiddelen om tot een oplossing te komen. Drie lidstaten hebben een belangrijke stap gezet, andere hebben meer vragen."

De PS reageert al meteen fors. In een persbericht betreuren ministers Pierre-Yves Dermagne en Karine Lalieux “zeer sterk de blokkering van de liberalen binnen de regering”. "Deze erkenning zou een krachtig en duidelijk signaal zijn geweest van ons land, dat de kans had zich op het Europese en internationale toneel te onderscheiden als partner van vrede en een tweestatenoplossing. We konden de weg wijzen samen met Spanje, Noorwegen en Ierland, die de Palestijnse staat vandaag hebben erkend, en samen een momentum creëren richting een bredere erkenning op Europees niveau.”
Guy Stevens

Duitsland: "Geen tweestatenoplossing zonder dialoog"

Een woordvoerder van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft duidelijk gemaakt dat Duitsland achter een tweestatenoplossing staat. "Een onafhankelijke Palestijnse staat blijft een belangrijk doel van het Duitse buitenlandse beleid", zei die op een persconferentie. "Maar wel alleen als er dialoog aan voorafgaat tussen alle partijen."
Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen