© BELGA

Twaalfde man schreeuwt Lierse naar tweede overwinning in play-offs: man van de match zat in de tribune

Mégan Laurent maakte tegen Waasland-Beveren de enige treffer van de avond, maar de man van de match zat in de tribune. De twaalfde man van Lierse zorgde op de Freethiel voor een fantastische sfeer in het bezoekersvak. “Het begint haast surreëel te worden”, zegt Yoni Buyens.

Kersten Steurbaut

Hadden we de supporters van Lierse zaterdag punten moeten geven, we hadden getwijfeld tussen een 8 of een 9. Ondanks de extrasportieve perikelen en zomerse omstandigheden die misschien eerder uitnodigden voor een barbecue waren ze met enkele honderden naar de Freethiel afgezakt. Gelukkig maar, want hun nooit aflatende gezangen smukten de sfeer van een sportief overbodige wedstrijd in een akelig leeg stadion stevig op.

De spelers van Lierse gingen ruim een uur mee in het enthousiasme. Ivan Yagan en Mégan Laurent toverden enkele mooie acties uit hun sloffen, maar een viertal kansen leverde voor de rust slechts één doelpunt op.

“We hadden het vandaag veel vroeger moeten afmaken”, besefte Koen Weuts achteraf. “Alleen waren we opnieuw niet efficiënt genoeg.”

Die ene treffer van Laurent was voldoende voor de drie punten. Een zege die duidelijk deugd deed. Bij spelers én supporters. Tien minuten na de wedstrijd stonden ze nog samen te vieren. Een opsteker na drie thuisnederlagen in Play-off 2, maar vooral een opsteker in onzekere tijden.

“Het is ongelofelijk hoeveel steun we de laatste weken krijgen van de fans”, klonk het bij Weuts. “Als er in de tribune twintig man staat, dan verschijn je als speler toch met een andere ingesteldheid op het veld. Maar in moeilijke omstandigheden waarderen zij onze prestaties op het veld. Ook al is het resultaat niet altijd even goed. Daarom zijn we heel blij dat we iets terug hebben kunnen doen. In de kleedkamer ging het alleen maar over onze fans: hoe fantastisch zijn die wel niet?”

Ook Yoni Buyens, die op z’n 30e toch al wat heeft meegemaakt, was onder de indruk. “Het is haast een beetje surreëel, zeker als je bekijkt hoe de supporters achter ons zijn blijven staan na de nederlagen tegen Zulte Waregem en Kortrijk. Bij Beveren werden de spelers uitgefloten, bij ons stonden ze na de 1-4 tegen Waregem tien minuten na de match nog te zingen. Die steun is voor ons een bonus op het veld. Lierse is duidelijk niet dood en hopelijk zal het nooit zo ver komen. Ik denk niet dat iemand Lierse een lelijke club vindt, dat hoor je ook aan de reacties van de fans bij de tegenstander. Zelfs zij scanderen onze naam. Als er hier een goede structuur wordt neergezet, kunnen we hier opnieuw iets moois opbouwen.”

Loon gestort

Nog een opsteker: de spelers kregen afgelopen week hun loon van de maand maart gestort. Het zal ongetwijfeld een positieve invloed hebben, maar het is voor Buyens niet dé verklaring voor deze goede prestatie.

“Op het einde van de reguliere competitie hadden we het wat moeilijker om ons op te laden”, geeft de middenvelder toe. “Zeker toen we Cercle Brugge zagen wegsluipen. Na de nederlaag tegen Moeskroen hebben we de knop omgedraaid. We wilden het sportieve niet meer laten beïnvloeden door andere zaken. Stel je voor dat je troosteloos laatste wordt met nul punten. Dan gaat iedereen zeggen dat Lierse dood is. We wilden niet uitgelachen worden en hebben bewezen dat de club nog leeft. Tegen Kortrijk en Zulte-Waregem botsten we op onze limieten, maar in al die andere wedstrijden moeten we vol voor de overwinning gaan.” Om dan hopelijk ook positief nieuws te krijgen uit de bestuurskamer. Weuts: “Als je ziet hoe spelers en supporters hun hart voor deze club tonen, zou het schandalig zijn als ze ophoudt met bestaan.