Britney is nu écht vrij: zangeres treft schikking met vader na lange juridische strijd

Britney Spears.© AFP

De Amerikaanse zangeres Britney Spears heeft een schikking getroffen met haar vader Jamie. Zo komt een eind aan een jarenlange juridische strijd om haar zelfbeschikkingsrecht.

ndl

“Britney heeft eindelijk de vrijheid waarnaar ze verlangde.” Dat zei de advocaat van Spears in een persbericht, nadat de voormalige popster een schikking trof met haar vader, Jamie Spears.

Die werd in 2008 door een rechtbank aangesteld als bewindvoerder voor zijn dochter. Dat betekende onder meer dat hij de controle kreeg over haar financiën en haar persoonlijke leven. Die beslissing werd gemaakt nadat de zangeres te maken kreeg met emotionele inzinkingen en mentale problemen.

De zangeres vocht dat bewindvoerderschap echter aan. Volgens haar was er sprake van misbruik en overdreven controle op alles wat ze deed. In haar biografie The woman in me omschrijft Britney bijvoorbeeld hoe ze op dieet werd gezet, of dat haar vader weigerde om haar spiraal te laten weghalen toen ze opnieuw zwanger wou worden.

Het resulteerde in een jarenlange juridische strijd, die ook veel media-aandacht kreeg. In 2021 kreeg Spears haar vrijheid al terug, maar alle discussies waren nog niet beslecht. Britney beschuldigde haar vader er nog van dat hij zich persoonlijk had verrijkt tijdens zijn bewindvoerderschap, Jamie wilde van zijn kant zijn juridische kosten recupereren. Met de schikking die nu getroffen is, wordt vermeden dat de zaak opnieuw voor de rechter komt.