© ss

Viroloog waarschuwt: “RSV-epidemie op komst”

Heel wat ouders zijn de voorbije week met hun baby naar het ziekenhuis gegaan voor het luchtwegenvirus RSV. “Er is een epidemie op komst”, zegt viroloog Marc Van Ranst in Het Laatste Nieuws.

gjs

Elke herfst en winter worden tal van baby’s en kleine kinderen getroffen door RSV, het respiratoir syncytieel virus, waardoor ze een infectie op de luchtwegen krijgen. De symptomen: veel hoesten, een verstopte neus en koorts. Doorgaans zijn de zuigelingen na twee tot acht dagen verlost van de infectie, maar in sommige gevallen duurt het tot drie weken vooraleer er echt beterschap is.

Een ziekenhuisopname is maar in 2 tot 3 procent van de gevallen nodig, wanneer de getroffen baby bronchiolitis ontwikkelt. Dat overkomt elk jaar ongeveer 6.000 kleine kinderen.

De voorbije week stapten opvallend veel ouders met hun kinderen naar het ziekenhuis omdat ze de symptomen van het virus waarnemen. Dat is niet uitzonderlijk vroeg, zegt viroloog Marc Van Ranst. “Het virus duikt in het begin op enkele plaatsen op, zoals nu in de provincie Antwerpen, maar verspreidt zich daarna heel snel. We staan aan het begin van een epidemie.”

Anders verloopt het dit jaar met de griep, waarvan nog niet veel gevallen gemeld zijn.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER