Direct naar artikelinhoud
Politiek

N-VA is ethisch conservatiever dan de rest: "Alle partijen stappen mee in Gay Pride, maar dat is vooral marketing”

De Gay Pride in Brussel.Beeld Eric de Mildt

Van een ethische consensus is in Vlaanderen geen sprake: N-VA blijkt in veel dossiers rond seksualiteit (bijna) even conservatief als Vlaams Belang. “Alle partijen stappen mee in de Gay Pride, maar dat is vooral marketing.”

N-VA en Vlaams Belang delen vaak dezelfde mening als het aankomt op homorechten. Dat blijkt uit De Stemwijzer, een grootschalige bevraging over onder meer gender en seksualiteit waar Sensoa, Çavaria en de Vrouwenraad vandaag mee naar buiten komen. “Het idee dat er een ethische consensus tussen de partijen bestaat is achterhaald”, zegt professor politieke wetenschappen Dave Sinardet (VUB), die de test mee heeft ontwikkeld. “Alle partijen stappen mee in de Gay Pride en hijsen de regenboogvlag, maar dat is vooral marketing. De stemwijzer ontleedt concrete beleidskeuzes en daar zie je toch wel sterke verschillen.”

Doe zelf de test

Aan de hand van 26 stellingen ontdekt u welke partij het best aansluit bij uw eigen mening over seks, gender en welzijn. Doe de test hier.

“De Stemwijzer corrigeert de illusie van ethische consensus”, schrijft hoofdredacteur Bart Eeckhout.
   

De rondvraag bevat 43 stellingen over vrouwen- en holebirechten, gelijkheid tussen mannen en vrouwen en seksuele gezondheid. Daaruit blijkt dat in negen van de veertien stellingen over homorechten N-VA en Vlaams Belang hetzelfde standpunt innemen. Beide partijen zijn van oordeel dat politieagenten geen specifieke opleiding moeten volgen om correct om te gaan met holebi’s die het slachtoffer zijn van geweld. Ook vinden ze dat woonzorgcentra voor ouderen niet verplicht moeten worden om homoseksualiteit met de bewoners bespreekbaar te maken.

Seksuele opvoeding in kleuterklas

De gelijklopende visies laten zich ook gelden op vlak van onderwijs. Heeft homoseksualiteit en seksuele opvoeding bijvoorbeeld een plaats in de kleuterklas? Vlaams Belang en N-VA vinden van niet. “Kleuters moet je niet met seks lastigvallen”, stellen de Vlaams-nationalisten. “Daar is later nog tijd genoeg voor.”

Er zijn ook stellingen waarbij Vlaams Belang en N-VA van mening verschillen: de partij van Tom Van Grieken meent dat wanneer een minister van een land dat holebi’s opsluit een officieel bezoek brengt aan België, onze minister die situatie altijd moet aanklagen. N-VA is het daar niet mee eens. “We praten al met de Russen en de Saudi’s over mensenrechten, dus ook over homorechten", zegt N-VA-ondervoorzitter Lorin Parys. “Maar als de Russen hier een investering doen, praten we dan elke keer over de toestand van homo’s in Rusland? Het is hypocriet om daar ‘ja’ op te antwoorden, want dat gebeurt niet in de praktijk. Net zoals we niet bij elke Amerikaanse investering over de doodstraf beginnen.”

‘Er blijft een conservatieve strekking in de N-VA bestaan. Deze enquête suggereert dat die aan invloed wint’
Professor politieke wetenschappen Dave Sinardet (VUB)

Toch benadrukt Sinardet dat N-VA geen uitgesproken behoudsgezinde koers volgt. “Ze hebben de voorbije jaren meegewerkt aan belangrijke verwezenlijkingen zoals de nieuwe transwetgeving. Maar er blijft een conservatieve strekking in de partij bestaan. Deze enquête suggereert wel dat die aan invloed wint.”

N-VA en VB vinden bijvoorbeeld niet dat bescherming tegen discriminatie omdat je holebi of transgender bent in de grondwet moet worden opgenomen. Vlaams Belang argumenteert dat de huidige antidiscriminatiewetgeving afdoende is. N-VA gaat daarmee akkoord.

Seksuele opvoeding in kleuterklas
Beeld Eric de Mildt

Vrijblijvendheid

Jeroen Borghs van Çavaria heeft het over “een vrijblijvendheid die we ons niet kunnen permitteren”. “De grote symbooldossiers zijn achter de rug, maar onze samenleving is nog steeds hetero- en gendernormatief. Het beleid zou juist de bestrijding van homofobie verplicht moeten maken, bijvoorbeeld door die specifieke opleiding voor politieagenten te organiseren.”

Parys betreurt “de foute framing”. Hij vraagt te kijken naar wat zijn partijgenoten Liesbeth Homans en Zuhal Demir de voorbije legislatuur op vlak van gelijke kansen hebben gerealiseerd. “We hebben een trackrecord om trots op te zijn, alleen daar al ligt een hemelsbreed verschil met Vlaams Belang.”