Jos (77) werkte zeven jaar aan zijn doctoraat: “Met de volle steun van mijn vrouw en kinderen”

© vkk

Ingooigemnaar Jos Drouillon verdedigde donderdag op de Kulak in Kortrijk zijn doctoraat over de evolutie van het technisch hoger onderwijs. De 77-jarige mag zich voortaan doctor in de pedagogische wetenschappen noemen.

Kris Vanhee

Drouillon komt uit de onderwijswereld na eerst in het bedrijfsleven te hebben gewerkt. De studie over het belang van het hoger technisch onderwijs kon hij dus wel aan. Ondertussen had hij ook drie universitaire diploma's.

“Eigenlijk begon ik er eerder toevallig aan toen professor Marc Depaepe me op de parking van de Kulak vroeg of ik wou doctoreren”, zegt Drouillon. “Ik had net een publicatie uit, maar ik was vereerd. Hij wist wel dat dit me boeide. We spreken nu over het jaar 2011. Ik schreef me als 70-jarige in als student.”

600 pagina’s

Korte tijd later besliste Drouillon zich in te schrijven als student aan de universiteit. Depaepe nam het promotorschap op zich.

Drouillon wou iedere dag van 9 tot 12 uur werken aan zijn doctoraat. Maar dat lukte niet altijd. “Ik werd vrijgesteld van een doctoraatsprogramma en kon dus lezen, vergelijken, verwerken en hypothesen formuleren. Een doctoraat is echter geen wandeling in het park, maar een ontdekkingstocht met veel hindernissen. Volhouden is de boodschap en stap voor stap tot het gewenste resultaat komen. Ik had gelukkig de volle steun van mijn echtgenote en twee kinderen. Als het kon hielpen ze me zelfs een handje.”

Gemiddeld telt een doctoraat 300 pagina's, dat van Drouillon is een kanjer van 600. “In de tweede helft van de vorige eeuw onderging het hoger technisch onderwijs een ware metamorfose. Van een geïsoleerde, op zichzelf staande onderwijsvorm is het geëvolueerd tot een deel van het hoger onderwijs. Het studentenaantal kende een continue stijging. Meteen was voldoende kritische massa aanwezig om te evolueren tot een volwaardige vorm van hoger onderwijs.”

Felicitaties van Crevits

Drouillon verdedigde zijn werk twee uur lang, maar kreeg dan de titel van doctor in de pedagogische wetenschappen.

De van oorsprong Kuurnenaar was van 1974 tot 1995 docent in de huidige hogeschool Vives en van 1995 tot 2006 directeur van het departement Verpleegkunde en Vroedkunde (HIVV) van de Kortrijkse Katho. Stilzitten kon hij niet. Zo beschreef hij de wordingsgeschiedenis van het HIVV (de Kortrijkse Verpleegstersschool), vanaf de oprichting in 1937 tot 2007.

“Zijn droom is in vervulling gegaan”, zegt zijn promotor professor Marc Depaepe. “Ik heb er bewondering voor.”

Minister van onderwijs Hilde Crevits(CD&V) was niet aanwezig maar wenste hem veel succes ... bij zijn verdere loopbaan. En als het van Drouillon en zijn gezondheid afhangt, stopt het hier inderdaad niet.