© Instagram @Alexanderamadojohnson

Heel de wereld zoekt mee naar steenrijk Amerikaans koppel dat bij Limburgse was toen ze ‘van balkon viel’

De familie van Ivana Smit gaf gisteren nog de laatste selfie van hun dochter vrij om hun vraag naar een moordonderzoek door Interpol kracht bij te zetten. Ze startten ook een eigen onderzoek naar haar dood en meer specifiek naar het Amerikaanse koppel dat bij Ivana was tijdens haar laatste uren. “Hij is een rijke zakenman met veel aanzien. We willen niet dat hij zijn invloed en geld gebruikt om de waarheid onder het tapijt te schuiven.”

lmas

De 19-jarige Ivana Smith uit Peer kwam donderdag 7 december op een tragische manier om het leven in de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur nadat ze na een avondje stevig stappen van de twintigste verdieping van een flatgebouw naar beneden viel. De plaatselijke politie wilde het onderzoek zo snel mogelijk afhandelen en wees onmiddellijk naar een overmatig gebruik van drank en drugs. De familie van het model gelooft echter niet in ‘het ongeval’ en start nu een eigen onderzoek naar de omstandigheden van haar dood, en dan meer specifiek naar het Amerikaanse koppel dat Ivana vergezelde tijdens het nachtje stappen.

“De politie zwijgt alles dood, maar wij weten wie ze zijn”, klinkt het bij vader Marcel Smit. “Een rijke zakenman die voor 200.000 euro makkelijk een moord kan laten wegmoffelen. We mogen het politiedossier pas inkijken als we onze handtekening zetten onder een document waarmee we akkoord gaan dat het onderzoek wordt afgesloten. Dat doen we niet, dus reden genoeg om zelf een onderzoek te starten.”

Quick stop in #ColumbiaSouthCarolina for a #RelaxingWeekend

Een bericht gedeeld door Alexander Amado Johnson (@alexanderamadojohnson) op

Extravagante levensstijl

Alexander Johnson (45) en zijn Kazachse vrouw Luna Johnson kwamen samen met Ivana om 5 uur ’s ochtends aan in hun hotel in Kuala Lumpur na een avondje uit. Twee uur later belde het model nog naar haar vriendje om te zeggen dat ze bij het Amerikaanse koppel zou blijven slapen. Om 10.00 uur zou het noodlot hebben toegeslagen. Alexander beweert dat hij al die tijd lag te slapen, zijn vrouw dat ze hun dochtertje van vier jaar naar school bracht en toen ook ging slapen. “De politie zegt me dat hun verklaringen hetzelfde zijn”, vult vader Marcel aan. “Ja natuurlijk, ze hebben zeven uur de tijd gehad om die op elkaar af te stemmen.”

#WorkHardPlayHard #AtlantaGeorgia #WorkingHoliday @AlexanderAmadoJohnson #BravesVsMarlins

Een bericht gedeeld door Alexander Amado Johnson (@alexanderamadojohnson) op

Na een korte blik op het LinkedIn-profiel van de man, blijkt al snel dat hij een lijstje met indrukwekkende titels achter zijn naam heeft staan. Oprichter en financieel directeur van Everus, een internationaal bedrijf dat ‘blokchain’-technologie uitwerkt en cryptogeld vergelijkbaar met Bitcoins op de markt heeft gebracht, prijkt vanboven en doet vermoeden dat het koppel zwemt in het geld. Al wordt dat vermoeden snel bevestigd door de overvloed aan extravagante foto’s op sociale media. Privéjets, dure kledij, hippe feestjes en trips rond de wereld lijken dagelijkse kost voor Alexander, Luna en hun 4-jarige dochter.

Het koppel zou er ook een uitgesproken seksleven op na houden. Volgens een getuigenis van vader Smit zouden Johnson en zijn vrouw ‘swingers’ zijn. “Ik heb gehoord dat ze jonge modellen naar hun appartement lokken voor seksspelletjes. Hij zal wat van plan geweest zijn met Ivana. Waarschijnlijk is dat niet gelukt, waarna er ruzie is ontstaan.”

© Instagram

Gedrogeerd door VIP’s

De 19-jarige Natalie Woodworth zat samen met Ivana in de klas in Penang en lanceerde zopas een pakkende oproep op Facebook. Hierin spreekt ze niet enkel over het Amerikaanse koppel – dat bij velen gekend is en waarover wilde verhalen van drugs en alcohol de ronde doen – maar ook over het milieu waarin Europese modellen terechtkomen in Maleisië. “De modellenindustrie is geen veilige plek voor jonge meisjes”, schrijft ze op sociale media. “Het is een grote markt van alcohol en drugs waarbij modellen worden uitgenodigd op evenementen zodat VIP’s ze kunnen drogeren en er daarna hun zin mee kunnen doen. De industrie is letterlijk mensen aan het vermoorden. Er moet dringend iets gebeuren.” De 19-jarige Maleisische roept op om haar standpunt zo veel mogelijk te delen op sociale media en telkens gebruik te maken van de hashtags #TruthForIvana en #JusticeForIvana.

Op vraag van de familie heeft de Nederlandse ambassade de zaak onder aandacht gebracht van de internationale politieorganisatie Interpol. Deze heeft ondertussen een onderzoek opgestart. Op het moment van publicatie zat vader Marcel Smit al 8 uur op het politiebureau in Kuala Lumpur. Aan TVL vertelde hij dat de schoenen van Ivana zijn teruggevonden en dat de plaatselijke politie nu ook met een degelijk en grondig onderzoek is gestart.