© Jan Van der Perre

Producent Flamigel werft extra personeel aan in buitenland: “Zelfs in Chinese ziekenhuizen gebruiken ze onze zalf”

Het Kontichse bedrijf Flen Pharma, bekend van onder meer de zalf Flamigel, heeft vijftig mensen aangeworven in het buitenland. Het bedrijf richt zich voortaan ook op wondverzorging bij koeien.

christof willocx

Philippe Sollie (57), apotheker van opleiding, richtte Flen Pharma op in 2000 nadat een barbecue faliekant misgelopen was. “Het 1-jarige dochtertje van een vriend kreeg kokend frietvet over zich heen en liep daardoor zware brandwonden op”, zegt Philippe Sollie. “Die wonden genazen niet omdat er zilver zat in de zalf die ze op de wonde van het meisje aanbrachten. Het kind bleek daar allergisch voor te zijn. Dat inspireerde me om een zalf te ontwerpen die geen zilver bezat. Dat werd dus Flamigel.”

Breda, Düsseldorf, Londen

Die zalf ligt nu in de apotheek van duizenden Vlamingen. “Flamigel was het startschot voor de oprichting van Flen Pharma. De productie van Flamigel gebeurt vandaag door de bedrijven Conforma in Destelbergen en Purna in Puurs. Met Flen Pharma doen wij alleen onderzoek naar nieuwe producten en zoeken we kopers. In Kontich stellen we 34 mensen tewerk.”

© Jan Van der Perre

Tot voor kort gebeurde de verkoop in het buitenland door externe bedrijven. “Vier jaar geleden hebben we beslist om die verkoop geleidelijk aan in eigen handen te nemen. Daardoor kunnen we patiënten die onze zalven gebruiken beter leren kennen”, zegt Sollie.

“Ik heb in vier jaar tijd vijftig verkopers en administratieve bedienden aangeworven, zodat we in het buitenland nu meer mensen tewerkstellen dan in België. De buitenlandse werknemers zitten in onze kantoortjes in Breda, Londen en Düsseldorf. Onze zalven worden zelfs gebruikt in hospitalen in China, Israël en Saudi-Arabië.”

Zalf voor melkkoeien

Flen Pharma verkoopt niet alleen Flamigel, maar ook Flaminal. “Dat is een zalf die moeilijk heelbare wonden geneest, bijvoorbeeld bij bejaarden die veel spataders hebben. We hebben ook de zalf Extra Calm op de markt gebracht. Die behandelt vooral jeuk en irritaties.”

De Kontichse zalven zijn zo populair in het buitenland dat ze er beter worden terugbetaald dan hier. “In Nederland, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk wordt Flaminal volledig terugbetaald als het wordt voorgeschreven door een arts. In België krijgen patiënten van de 20 euro die een tube kost slechts 0,50 euro terug, plus 20 euro per trimester voor patiënten met chronische wonden”, zegt Sollie.

Flen Pharma wil de komende jaren in Kontich en het buitenland meer onderzoekers aanwerven voor het ontwerp van nieuwe geneesmiddelen. Een eerste nieuwe middel is bestemd voor koeien.

“Een dierenarts van de universiteit van Utrecht had ons gevraagd of we een zalf konden maken voor melkkoeien”, zegt Sollie. “Die hebben vaak last van wonden aan de uiers, waardoor ze tijdelijk geen melk kunnen geven en de landbouwers verlies lijden. We hebben de zalf, die bij het aanbrengen geen pleister nodig heeft, ontwikkeld en de universiteit heeft ze goed bevonden. Vanaf volgend jaar verkopen we het product in Nederland aan dierenartsen en landbouwers.”