© Jan Van der Perre

Nieuwjaarsreceptie Groen: “Er is nood aan een nieuwe koers voor dit land”

Zaterdagavond vindt in een volgepakte Zaal Horta in Antwerpen de nationale nieuwjaarsreceptie van Groen plaats. Wouter Van Besien opende de receptie. “Antwerpen heeft alle troeven om een vooruitstrevende wereldstad te zijn.” Voorzitster Almaci nam nadien het roer over en pleitte ervoor om van heel Vlaanderen een lage-emissiezone te maken. “Vlaanderen is de roetlong van Europa.”

Sacha Van Wiele, bap

Na een woelige week, waarin Wouter Van Besien de stekker uit het bondgenootschap Samen trok, opende Van Besien de receptie. “Na zo’n woelige week doet het deugd om zoveel volk samen te zien. Antwerpen heeft alle troeven om een vooruitstrevende wereldstad te zijn. Een stad met gezonde lucht, veilig verkeer, een groot hart en een duurzame haven. Antwerpen is een grote stad, Antwerpen is een groene stad. Inzet is groot en de weg is nog lang. We staan sterk. We staan voor een progressief beleid, iets wat deze stad ook nodig heeft.” De speech van Van Besien werd op groot applaus onthaald door het aanwezige publiek. Enkele Antwerpse sp.a-leden, onder wie Frank Geudens, waren ook aanwezig op de receptie.

Nadien nam partijvoorzitster Meyrem Almaci het woord. “Wij doen aan politiek, niet omwille van de perceptie, maar omwille van het perspectief dat we creëren en de hoop die we geven.” Ze hield een pleidooi voor één lage-emissiezone voor gans Vlaanderen. “Vlaanderen is de roetlong van Europa. Gezonde lucht is een recht van iedereen. Vandaag is er wat de lage-emissiezones betreft, in elke stad een andere regel. Nochtans stopt gezonde lucht niet aan de grenzen van de stad.”

Volgens Almaci zijn ook te veel mensen slachtoffer van discriminatie. Ze pleit voor de invoering van praktijkteksten op de woning- en arbeidsmarkt. “Het is tijd dat het beleid toont aan welke kant ze staat. Aan de kant van zij die verdeeldheid zaaien, of aan de kant van zij die slachtoffer zijn van discriminatie. Het is tijd dat iedereen een eerlijke krans krijgt om te wonen en te werken waar je wil. Ongeacht wie je bent, waar je vandaan komt of hoe je eruitziet.”

Tot slot wil Groen extra investeren in leerlingen en leerkrachten. “Het M-decreet is een nobel en uitstekend idee”, aldus Almaci. “Maar je kan niet extra taken en opdrachten geven en dan zeggen: trek uw plan. Dat is niet eerlijk. Groen staat aan de kant van duizenden leerkrachten die zich met hart en ziel inzetten voor onze kinderen. Er is nood aan een nieuwe koers voor dit land. Er is nood aan een menselijker, eerlijker en gezonder beleid.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER