Onweer

Tot 88 liter water per vierkante meter in Limburg, Antwerpse woning onbewoonbaar na blikseminslag

Het onweer van donderdagavond heeft vooral in Limburg en Antwerpen straten blank gezet en schade veroorzaakt. In Lanaken viel een recordhoeveelheid regen en in Meerle (Hoogstraten) is een woning onbewoonbaar verklaard na een blikseminslag.

jth, cn, maw, mtm

In het Limburgse Lanaken is in één uur tijd, tussen 19 en 20 uur, maar liefst 88 liter water per vierkante meter gevallen. Een record, meldt burgemeester Marino Keulen (Open VLD). De Eikelenweg en heel wat andere straten, een tiental kelders en openbaar domein kwamen onder water te staan. In deelgemeente Veldwezelt liep er water binnen in een woonkamer.

“Wadi’s (geulen be­doeld als wa­ter­op­vang, red.), goed onderhouden rioleringsbuizen en bewoners die hun eigendommen met zandzakken hadden beveiligd, hebben erger voorkomen”, aldus Keulen. “Dat na een half uur de intensiteit van de regenval minderde, hielp ook.”

In Maasmechelen liep het kruispunt van de Rijksweg met de Ringlaan en de Rodenbachlaan aan de verkeerslichten onder water. Het verkeer moest er stapvoets verder. De Blindestraat in Beverst (Bilzen) stond ook weer onder water, iets wat wel vaker voorkomt als de buizen bij felle regen het water niet kunnen slikken.

Het drukke kruispunt in Diepenbeek van de N76 (Genk-Kortessem) en de N2 (Bilzen-Diepenbeek) stond volledig onder en in Genk was het de Stalenstraat die blank kwam te staan. Vanuit Genk kwamen er meerdere oproepen om te pompen. De brandweer werd ook gevraagd in de Reindpadstraat.

De hulpverleningszone Zuid-West Limburg was donderdagavond op zes plaatsen actief. In Diepenbeek en in Hasselt sloeg de bliksem in. De getroffen huizen hadden enkel schade aan de elektriciteit. In Diepenbeek had een studentenkot in de Peperstraat af te rekenen met insijpeling van water. Mogelijk kwam dit via het dak binnen. Ook in Paal (Beringen) in de Veldstraat had een huis water binnen. Verder werd er nog gepompt in straten in Diepenbeek en in Groot-Hasselt.

Ook in de provincie Antwerpen werd er schade gemeld. Zo is een woning in Meerle (Hoogstraten) onbewoonbaar verklaard. Rond 21.30 uur brak er vuur uit in de woning nadat de bliksem was ingeslagen op het dak, meldt VRT.