© PHOTOPQR/LA PROVENCE/MAXPPP

Frans dorpje volledig afgesloten voor reconstructie van verdwijning Emile (2): brengen twee getuigenverklaringen schot in de zaak?

De Franse autoriteiten organiseren donderdag een reconstructie van de verdwijning van Emile, de 5-jarige jongen die vorige zomer spoorloos verdween in het dorpje Haut-Vernet, in het zuidoosten van Frankrijk. Met name de verklaringen van twee getuigen zullen worden onderzocht en vergeleken.

jvh
Bron: BFMTV

Emile bracht de zomer door bij zijn grootouders, toen hij op 8 juli 2023 spoorloos verdween. De reconstructie moet voor de twee onderzoeksrechters op het dossier meer duidelijkheid brengen over de omstandigheden van die verdwijning.

LEES OOK. Na de verdwijning van Émile (2,5) houden de speurders nog rekening met drie scenario’s

Alle betrokken partijen spelen de dag in kwestie vanaf 9 uur na, de reconstructie zou de hele dag moeten duren. Het gehucht is voor de gelegenheid volledig afgezet. Een gemeentelijk besluit verbiedt de toegang tot Haut-Vernet van woensdagochtend tot vrijdagochtend. Naast de lokale gendarmerie werden ook zestig militairen ingeschakeld om dat verbod af te dwingen. De lokale prefectuur vaardigde ook een overvliegverbod uit. “De bedoeling is om de rust van de inwoners en het goede verloop van de reconstructie te verzekeren”, zegt burgemeester François Balique.

Het gerecht tast acht maanden na de verdwijning van de jongen nog altijd in het duister. De kleuter werd omstreeks 17.15 uur nog gezien op straat vlakbij het huis van zijn grootouders. Maar of het nu gaat om een ongeluk of een ontvoering, daarover bestaat alleen onduidelijkheid. Er zijn geen aanwijzingen, geen plaats delict, en geen verdachten. Daarom werd gekozen voor de grootschalige reconstructie.

17 mensen werden gesommeerd om mee te werken, waaronder de familie van het jongetje en twee ooggetuigen. Het gaat om twee buren die Emile kort voor zijn verdwijning nog gezien hebben op straat. De ene zou het kind om 16.30 uur door de straat hebben zien wandelen in de richting van een wasserette, waar een speurhond van de politie later het laatste spoor van de jongen opmerkte. De andere getuige zou Emile omstreeks 16.45 uur weer richting het huis van zijn grootouders hebben zien stappen. De reconstructie moet het mogelijk maken om de twee ooggetuigenverklaringen te vergelijk, en vast te stellen of ze coherent en realistisch zijn.

© AFP

© AFP

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer