© Koen Fasseur

Heel dorp viert mee met jubilerende gansrijders: Diederick Pauwels zet kroon op feestjaar

Stabroek -

Stabroek heeft een jubileumkoning: Diederick Pauwels. Zijn kroning was het hoogtepunt van de feestdag voor het honderdjarig bestaan van de Koninklijke Ganzenrijders. Het hele dorp ging mee in de geel-rode roes.

Paul Hendrickx

Het was zaterdagvoormiddag al duidelijk dat er iets op til was in Stabroek: de hoofdas N111 werd afgesloten en er werd een brede zandstrook op het asfalt uitgestrooid, met daarop de galg. Middenstand en bewoners hadden wimpels, ballonnen en slogans aan de gevel hangen: de mensen van Stabroek verwelkomden hun vereniging, de Koninklijke Ganzenrijders Stabroek, die al sinds 1924 bestaat en daarom een officieuze editie hield van de folklore, een extra feestelijke.

© Koen Fasseur

De troep voetvolk in geel-rood uniform werd net na de middag gevormd aan Hoeve Brouwers, aangevuld met dertig paarden, en trok voor een officiële ontvangst naar het gemeentehuis. Er stonden zes vaten klaar om de gezellige bende in de sfeer te brengen. Het was er nog een te weinig, maar gelukkig wonen er niet alleen gansrijders maar ook brouwers in Stabroek.

Het zingen van het feestlied in de tuin van de burgemeester was een hoogtepunt. Net als het uitdelen van medailles namens de Vlaamse regering aan de bestuursleden die zich keihard inzetten voor honderd jaar gansrijden in hun dorp.

Ouderdomsdeken van de groep Ludo Adriaenssens, koning in 1976, nog kwiek op het paard.© Koen Fasseur

Alweer in stoet, met vooraan de fanfare, en ook de dokterskoets, deed ‘de maatschappij’ dan zijn intrede in het dorp, waar veteranen van geel-rood hun kans zouden wagen: het waren leden die ooit de voorbije decennia de kop al eens hadden gepakt, of er een carrière van twintig jaar als ruiter hebben opzitten. Opvallend: er waren vier oud-keizers bij: Johan Cuypers (keizer 1986), Bert Van Buynder (1988), Peter De Bie (2004), en Arne Bastiaenssens (2014). Toch was het hun collega Diederick Pauwels (47) die een einde maakte aan een zeer spannende finale, en exact tien jaar na zijn eerste koningstitel nu ook ‘jubileumkoning’ werd. Hij werd feestzaal De Rosmolen binnengedragen, en ook dat feestje bracht nog een portie carnaval op deze mooie lentedag.

Nog één keer zal de vereniging zich op haar mooist tonen om dan dit speciale werkjaar af te sluiten: in oktober is een tentoonstelling te bekijken met een selectie van oud foto- en videomateriaal en memorabilia uit een eeuw gansrijden in Stabroek.

© koen fasseur

Een keizer die nog eens zijn kans waagt: Arne Bastiaenssens, keizer 2014.© koen fasseur

De jubileumkoning: Diederick Pauwels.© Ganzenrijden on-line

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Bekijk meer ATV