Copyright: LESSY SEBASTIAN

De Aziatische hoornaar valt niet meer uit te roeien in ons land, "maar niets doen is ook geen optie"

De Aziatische hoornaar volledig uitroeien is onmogelijk geworden in ons land. Dat zegt het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO). "We moeten niet meer naar een scenario van uitroeiing, maar we moeten de wespen op cruciale plaatsen bestrijden", zegt onderzoeker Tim Adriaens.

In 2016 dook voor het eerst een nest van de Aziatische hoornaar op in ons land. Sindsdien wordt massaal geprobeerd om de exotische soort zoveel mogelijk op te sporen en te vernietigen. Toch is dat volgens een Nederlands onderzoek zinloos. De onderzoekers noemen het massaal verwijderen van nesten "weggegooid geld".

“We gaan de invasie van de Aziatische hoornaar inderdaad nooit kunnen terugdringen of stabiliseren door de exoot te bestrijden”, bevestigt Tim Adriaens in De Wereld Vandaag op Radio 1. Hij is bioloog bij het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek. 

“Om de hoornaar te kunnen uitroeien, moeten we meer dan 90 procent van de nesten vinden en verwijderen. Momenteel kunnen we zelfs nog niet de helft detecteren. Bovendien komen steeds nieuwe hoornaars ons land binnen via Frankrijk en Duitsland. Deze factoren samen maken het ondenkbaar dat we de populatie Aziatische hoornaars ooit zullen kunnen controleren.”

Niets doen is geen optie

Toch is niets doen geen optie, vindt Adriaens. “Het is onrealistisch om te beweren dat er geen pragmatische aanpak nodig is. Mensen worden geconfronteerd met een gepercipieerd gevaar in hun buurt en willen actie zien.” 

“We kunnen proberen het weinige geld dat we hebben voor de bestrijding slim te investeren. We moeten onze middelen inzetten in regio's waar de concentratie van de Aziatische hoornaar het grootst is."

Vooral op kwetsbare plaatsen mag de Aziatische hoornaar niet te vaak voorkomen. "In een natuurreservaat wil je niet te veel hoornaars die een impact kunnen hebben op wilde planten of bestuivers. Een imker wil geen overlast aan zijn kasten en recreanten willen geen schrik hebben om gestoken te worden."

Hoe gevaarlijk is de Aziatische hoornaar?

Al moeten we ons volgens Adriaens niet al te veel zorgen maken over de risico's. De Aziatische hoornaar is niet gevaarlijker dan een gewone wesp, zegt hij. "Het dier is niet opdringerig, zoals wespen vaak kunnen zijn. Het risico om gestoken te worden, is heel erg beperkt. Enkel wanneer een hoornaar aan het nest bedreigd wordt, zou hij gevaarlijk uit de hoek kunnen komen."

Ook voor bijen vormt de Aziatische hoornaar niet de grootste bedreiging, stelt Adriaens. "Zowel honingbijen als wilde bijen hebben een groot tekort aan bloemen. Er is te weinig nectar en stuifmeel voor hun kolonies. Dat is op dit moment een groter probleem dan de Aziatische hoornaar. Hopelijk kunnen we daar via gericht natuurbehoud iets aan doen." 

Als je denkt een nest van de Aziatische hoornaar in de tuin te hebben, raadt Adriaens aan om dat te melden op waarnemingen.be of vespawatch.be. Daar kan je een foto doorsturen die door experten beoordeeld zal worden. Zij zullen dan beslissen of er tot bestrijding moet worden overgegaan.

Beluister het volledige gesprek uit De Wereld Vandaag op Radio 1

Meest gelezen