Technologiedirecteur Mira Murati van OpenAI benadrukte dat het nieuwe GPT-4o-model in beperkte mate ook beschikbaar zal zijn voor gratis gebruikers

Bedrijf achter ChatGPT lanceert slimme spraakassistent waar je vloeiende gesprekken mee kan voeren

OpenAI, het technologiebedrijf achter ChatGPT, heeft de nieuwste versie van zijn populaire chatbot voorgesteld. GPT-4o is een slimme spraakassistent geworden waarmee je realistische, vloeiende gesprekken kan voeren. De tool kan ook beelden analyseren, emoties herkennen, reageren op tekst en video en gesprekken tussen mensen onmiddellijk vertalen.Ā 

Onder meer Google, Apple en Amazon hadden al een slimme spraakassistent, OpenAI gaat nu de concurrentie aan met GPT-4o (de o staat voor omni). De demo's die het bedrijf vandaag toonde waren indrukwekkend.

Zo vroeg een van de ingenieurs van OpenAI aan ChatGPT om hem te helpen kalmeren met een ademhalingsoefening. Hij vroeg ook om een romantisch bedverhaal over robots te verzinnen en voor te lezen. De spraakassistent deed dat op vraag in verschillende stijlen en emoties. En zelfs al zingend.

Bekijk: ChatGPT leest een bedverhaal voor in verschillende stijlen en emoties:

Videospeler inladen...

Net zoals bij de andere spraakassistenten kan je vragen stellen aan de nieuwe ChatGPT. Het antwoord volgt bijna onmiddellijk en klinkt alsof je met een mens aan het praten bent.Ā Je kan ChatGPT ook onderbreken, zoals tijdens een echt gesprek.

In een andere demo schreven de makers een wiskundige vergelijking op een wit blad. Via de camera van de smartphone keek ChatGPT mee en hielp zo de oefening op te lossen.

Bekijk: ChatGPT helpt een wiskundige vergelijking op te lossen

Videospeler inladen...

Er werd ook getoond hoe ChatGPT een gesprek real time kan vertalen, van het Italiaans naar het Engels en omgekeerd.

Bekijk: ChatGPT vertaalt een gesprek, in real time:

Videospeler inladen...

"Je doet me blozen"

Volgens OpenAI laat het antwoord gemiddeld 320 milliseconden op zich wachten, wat vergelijkbaar is met de tijd die mensen nodig hebben om te antwoorden tijdens een gesprek. Het klinkt allemaal erg naturel en menselijk en met een vleugje humor.

"Je ziet er vrolijk uit, met een vleugje opwinding", antwoordde de AI-stem op de vraag of ze de emotie op het gezicht van een van de ingenieurs kon aflezen. "Wil je me vertellen wat de bron is van al dit goede humeur?"

Toen hij antwoordde dat hij het publiek liet zien hoe "behulpzaam en fantastisch" ze is, riep ze terug: "Oh stop, je laat me blozen."Ā 

Bekijk: ChatGPT probeert emoties af te lezen van iemands gezicht

Videospeler inladen...

De sciencefictionfilm 'Her' uit 2013 van Spike Jonze komt nu wel erg dichtbij. Daarin wordt het hoofdpersonage (gespeeld door Joaquin Phoenix) verliefd op zijn spraakassistent (met de stem van Scarlett Johansson).

Gratis toegankelijk

GPT-4o werkt volgens het bedrijf veel sneller, goedkoper en efficiƫnter dan de vorige versies van ChatGPT. Daardoor zou GPT-4o ook voor iedereen gratis toegankelijk worden, belooft OpenAI. Al zullen er zeker beperkingen zijn voor wie geen abonnement neemt.

De bekendmaking van de nieuwe ChatGPT komt niet toevallig vandaag. Morgen stelt Google zijn nieuwste producten en innovaties voor.Ā Vanaf de komende weken zou de nieuwe ChatGPT stelselmatig beschikbaar worden.

Bekijk: Wat met onze privacy? Tim Verheyden, data-expert bij VRT NWS, legt uit

Videospeler inladen...

Meer demo's kan je bekijken op de website van OpenAI.

Bekijk: de volledige voorstelling van GPT-4o

Meest gelezen