Klassieke wegwerpbatterijen. Bebat zamelde vorig jaar 3.907 ton aan lege batterijen in.
Foto: VRT Radio2

Bijna 4.000 ton: recordaantal lege batterijen ingezameld in België

In 2023 hebben de Belgen samen 3,9 miljoen kilogram - bijna 4.000 ton - lege batterijen ingeleverd, 5 procent meer dan het jaar voordien en een nieuw record. Dat blijkt uit cijfers van Bebat, de organisatie die instaat voor het verzamelen en recycleren van gebruikte batterijen. Ons land behoort tot de top in Europa.

In de meer dan 25.000 inzamelpunten in ons land kun je je gebruikte batterijen gratis inleveren. Dat deden we vorig jaar massaal, want met 3.900 ton noteerde Bebat een nieuw record. We hebben het dichtste netwerk van inzamelpunten en dat werpt vruchten af.

België hoort al jaren bij de beste leerlingen van de klas. In 2023 verzamelde Bebat 60,3 procent van het totale aantal batterijen op de markt. Per 100 kilogram huisvuil dook vorig jaar ook maar één batterij op, die daar uiteraard niet thuishoort.

Algemeen directeur Peter Coonen concludeert dan ook trots dat we in ons land goed sorteren en het bewustzijn groot is. "Dankzij ons toegankelijke systeem, maar vooral door de inzet van de Belgen, onze leden en deelnemers hebben we vorig jaar opnieuw ijzersterke resultaten neergezet. We kijken dus met vertrouwen naar de toekomst."

Nieuwe Europese wetgeving

Al bevat de toekomst nog wel uitdagingen. Volgens een nieuwe Europese wetgeving moet Bebat in 2030 73 procent van alle batterijen inzamelen, veel meer nog dan vandaag. Dat vindt Bebat niet haalbaar, want de soorten en toepassingen van batterijen evolueren snel.

"De Europese wetgeving gaat uit van een gemiddelde levensduur van 3 jaar. In werkelijkheid is die van lithiumbatterijen veel langer." Die moderne lithium-ionbatterijen werken dus langer en zijn ook vaak in apparaten ingebouwd. Ze zitten bijvoorbeeld 'onzichtbaar' in laptops, smartphones en elektrische fietsen. Ze worden dan ook minder ingeleverd, omdat ze langer werken en moeilijker uit je smartphone of hoofdtelefoon te halen zijn.

Bebat vraagt Europa dus om rekening te houden met de langere levensduur van moderne batterijen. De oproep aan de consument verandert niet: blijf je lege batterijen inleveren, ook de onzichtbare.

Meest gelezen