Het Team Palma - van links af Roger Van Dingenen, Harry Gram, Leo Van Kerckhoven, Roger Vrancken, Jef Philipsen en Sonja Wijnants - wil de bezoekers van de Palma opnieuw samenbrengen.© Marc Peeters

Team Palma zoekt discotheekbezoekers voor een reünie: “Garçons droegen tot 3 plateaus bier op elkaar gestapeld”

Oevel -

Wie in de jaren zeventig en tachtig in Oevel (Westerlo) op stap ging, heeft ongetwijfeld meermaals in de discotheek Palma gezeten. Dat is alleszins het geval voor Leo Van Kerckhoven (67) die af en toe met enige nostalgie terugdenkt aan die periode. Daarom richtte hij het Team Palma op dat op zaterdag 15 juni een grootse Palma-reünie organiseert.

Marc Peeters

Oude vrienden en kennissen terugzien en nog eens gezellig samenzijn. En natuurlijk dansen op de muziek van toen, daar draait het straks om. De dancing Palma opende de deuren in 1969. De naam bleef zo’n 20 jaar behouden en lokte bezoekers vanuit Charleroi tot aan de kust. Ook Roger Vrancken (71) maakt deel uit van het Team Palma. Als dj Makko Pakko draaide hij platen op de openingsavond van de discotheek.

“Ik zal niet veel ouder geweest zijn dan 16 jaar. Ik werkte toen voor een organisatie die dj’s uitstuurde naar evenementen en dancings. Ik moest die avond gaan draaien in een gloednieuwe zaak in Oevel. Dat ging zeer goed en blijkbaar vond de uitbater dat ook want na de openingsavond kwam hij me vertellen dat hij me permanent wilde hebben. Hij deed een goed voorstel. Ik heb voor de Palma gekozen en daar heb ik geen spijt van. Ik heb er ook mijn vrouw José leren kennen.”

“Ik zal niet veel ouder geweest zijn dan 16 jaar toen ik begon als dj. De uitbater kwam na de openingsavond vertellen dat hij me permanent wilde hebben. Daar heb ik geen spijt van gehad, ik heb er ook mijn vrouw José leren kennen”

Roger Vrancken (71)

DJ Makko Pakko

Makko Pakko aan het werk in de Palma.© rr

Makko Pakko had het animeren van de bezoekers in de genen. “Ik heb altijd vrij goed kunnen aanvoelen op welke muziek de klanten zaten te wachten. Het was een heel andere tijd. De muziek werd al wel gemixt, maar er kwam toen nog flink wat microwerk aan te pas. Je zou kunnen zeggen dat bijna elke plaat werd aangekondigd. Die manier van dj-spelen is later helemaal verdwenen.”

Makko Pakko en collega’s werden ook geholpen met de technische installatie die ter beschikking was. Voor een kleine discotheek was die vergelijkbaar met de grote toppers uit die periode. Een van de blikvangers was de dansvloer met spots in de vloer. Een beetje vergelijkbaar met de dansvloer uit Saturday Night Fever, de film met John Travolta die in de jaren zeventig waanzinnig populair was.

Plateaus op elkaar

“In de Palma werd destijds ook stevig gedronken”, weet Jef Philipsen (65), de zoon van eerste uitbaters Nand en Elza. “Aanvankelijk werd ik ingeschakeld als ophaler van lege glazen. De garçons moesten beschikken over flink wat spierkracht. Vaak vertrokken ze aan de toog met twee tot zelfs drie plateaus drank op elkaar gestapeld. Onderaan stond het gewoon bier want die glazen waren allemaal even hoog.”

“Ik herinner me ook dat nogal wat klanten toen kleine fluitjes bestelden. Dat is ook gewoon bier, maar in een glas waar wat minder in kon. Zo kon men het drinktempo wat langer volgen. Het is pas toen het bier duurder werd dat men koos voor klassieke pinten en een rondje minder.”

“Ik herinner me ook dat nogal wat klanten toen kleine fluitjes bestelden. Zo kon men het drinktempo wat langer volgen”

Jef Philipsen

Team Palma

De Palma was ingericht in dit gebouw.© rr

De Palma was in die periode niet de enige discotheek in Oevel. Aan de andere kant van het dorp had je de Montini. “Er waren mensen die pendelden tussen beide discotheken, maar de meesten blijven trouw aan één zaak”, menen de leden van Team Palma. “Was het de sfeer in de Palma of de keuze van de muziek. Soms werd gezegd dat de Montini meer voor snotapen was, maar we waren zelf nog tieners.”

In de jaren negentig veranderde de Palma van naam. Voor de eerste generatie bezoekers zat hun discotheekfase er toen al een tijdje op. Rond de eeuwwisseling sloot de zaak en is ook het gebouw aan de Tongerlostraat afgebroken. Momenteel herinnert nog alleen frituur Palma aan de discotheek. “De frituur is vandaag een stenen gebouw”, weet Leo Van Kerckhoven. “In de topperiode was de frituur een barak op de parking van de dancing. Haast alle discotheekbezoekers passeerden ook in de frituur of aan het hotdogkraam.”

“In de topperiode was de frituur een barak op de parking van de dancing. Haast alle discotheekbezoekers passeerden ook in de frituur of aan het hotdogkraam”

Leo Van Kerckhoven

Team Palma

Vroeg open

Typisch voor die periode waren ook de openingsuren. “Op zaterdagavond ging de discotheek open om 19 uur, maar rond 18 uur zaten de klanten al in hun auto af te tellen. De Palma was ook open op zondagnamiddag en ook dan stonden ze voor de deur te wachten.” Leo Van Kerckhoven is ervan overtuigd dat er in Oevel en omgeving heel wat Palma-koppels zijn.

“Niet alleen Makko Pakko heeft hier zijn dame gevonden. Dat geldt voor bijna iedereen in onze vriendenkring. En zo veel jaar later zijn we nog altijd samen met dezelfde partner.” Gezien het voorgaande kon een poging om nog eens zo veel mogelijk klanten van de Palma opnieuw samen te brengen niet uitblijven.

Tent

“Ons eerste plan was om op het perceel waar de Palma heeft gestaan, nu een braakliggend terrein, een tent te plaatsen. Dat idee is om praktische redenen afgevoerd. Daarom hebben we nu gekozen voor de nieuwe voetbalkantine van Blauwvoet Oevel in de Ilsestraat. Dat is op een stevige steenworp van de vroegere Palma.”

Iedereen is welkom op 15 juni. De prijzen van de pintjes worden helaas niet mee overgenomen uit de jaren zeventig, het aanvangsuur wel. De dj begint eraan om 19.30 uur. “De doelgroep zijn mensen die ondertussen allemaal achteraan in de zestig of vooraan in de zeventig zijn. Te laat moet je het dan niet maken”, klinkt het. Dj Makko Pakko zal er ook zijn, maar niet meer achter de draaitafels. Al belooft hij wel dat hij de micro nog even ter hand zal nemen.

Met affiches, flyers en via de (sociale) media probeert het Team Palma nu al zo veel mogelijk oude klanten van de Palma te bereiken. “De reacties van mensen die we al gevonden hebben, zijn vaak enthousiast. We gaan er een gezellige avond van maken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners