Luister naar

‘Songfestival 2020 juist niet naar Amsterdam’

Nieuws
Het is niet logisch om het Eurovisie Songfestival in Amsterdam te houden. Het liedjesspektakel dreigt ­samen te vallen met de eerste ­Formule 1-race op Zandvoort.
Rien van den Berg Rien van den Berg
maandag 20 mei 2019 om 07:09
Feestelijk onthaal Duncan op Schiphol.
Feestelijk onthaal Duncan op Schiphol. anp / Robin van Lonkhuijsen

Amsterdam

Dat liet NBTC Holland Marketing maandag weten. Een woordvoerster noemde Zwolle, Arnhem en Rotterdam als alternatieve locaties.

Doordat de Nederlandse inzending Duncan Laurence dit weekend het Eurovisie Songfestival won, mag Nederland dat evenement volgend jaar huisvesten. Tegelijkertijd met dat miljoenenevenement wordt echter de eerste Formule 1-race in Nederland sinds 35 jaar gehouden in Zandvoort. De naar verwachting 200.000 bezoekers zullen grotendeels via Amsterdam reizen en daar deels ook verblijven.

Volgens het toerismebureau is het uit promotioneel oogpunt een buitenkans om ook andere Nederlandse steden in het zonnetje te zetten. Dat is niet toevallig ook een van de kerndoelen van NBTC Holland Marketing.

Maastricht, Zwolle, Arnhem, Den Haag, Leeuwarden en Utrecht staan te popelen. Maastricht ziet zichzelf als ‘meest Europese stad van Nederland’, maar volgens de burgemeester van Leeuwarden en de commissaris van de Koning in Fryslân is Leeuwarden logischer, omdat de Friese hoofdstad in 2018 Culturele Hoofdstad van Europa was. ‘De provincie Fryslân en hoofdstad Leeuwarden zijn vorig jaar uitstekend in staat gebleken unieke en grote evenementen te organiseren en te faciliteren.’

De Israëlische premier Netanyahu nam in zijn persconferentie na afloop van het Songfestival nog voetstoots aan dat Amsterdam de organiserende stad zou worden. Hij feliciteerde premier Mark Rutte, en sloot af met: ‘Volgend jaar in Amsterdam.’

voorwaarden

De organiserende stad moet aan twee kernvoorwaarden voldoen: ze moet beschikken over een evenementenhal die groot genoeg is om alle kleed­kamers, wisselende decors en ­bijvoorbeeld ook veertienhonderd ­internationale journalisten te huisvesten. En ze zal waarschijnlijk in de buidel moeten tasten om het evenement binnen te halen. De omroepen NPO, AVROTROS en NOS, die de uitzending zullen verzorgen, zien de ‘bidboeken’ tegemoet. De drie omroepen melden in een persbericht dat het evenement ‘een visitekaartje van ­Nederlandse creativiteit en media-innovatie’ moet worden.

NPO-baas Shula Rijxman schatte zondagavond dat er 25 tot 30 miljoen euro nodig is voor de realisatie van het ‘Nederlandse songfestival’, maar inmiddels laat de NPO weten dat ze geen uitspraken kan doen over de kosten. De afgelopen jaren lagen die in de organiserende landen tussen de vijftien (Stockholm, Zweden) en de zestig miljoen euro.

Premier Rutte liet al gelijk na de overwinning van Duncan Laurence, weten dat de NPO niet op extra geld uit Den Haag hoeft te rekenen. Rijxman verwacht echter geen problemen: ‘Het Songfestival is een van de beste promoties voor Nederland.’

De eerste vijf miljoen hoeft Rijxman niet te zoeken: die krijgt ze van het Europese omroepenverbond Eurovisie. De rest zal ze moeten ophoesten of bij elkaar moeten zoeken. Economen en marketingdeskundigen zijn verdeeld over de vraag wat het organiseren van zo’n groot evenement een land of stad per saldo oplevert. <

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Protest bij de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De demonstranten protesteren uit solidariteit met pro-Palestijnse studenten die bij eerdere protesten bij de Roeterseilandcampus en het Binnengasthuisterrein door de politie werden verwijderd.

ME opnieuw paraat nu universitaire protesten zich naast Israël ook tegen het politiegeweld richten

Na dagen van pro-Palestijnse betogingen richten de protesten zich nu tegen het politiegeweld. Ruim dertig demonstranten zaten donderdagavond nog vast. Enkelen van hen worden berecht. De ME was opnieuw paraat.

Het 'Cruiseschip' in Groningen. In het kantoorgebouw zijn de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) en De Belastingdienst gevestigd.

Overheid haalt oud beleid van stal en gaat eigen kantoren beter over het land verdelen

Na een pauze van enkele decennia gaat de rijksoverheid weer actief werken aan een betere spreiding van de eigen kantoren over het land. Het kabinet hoopt daarmee bij te dragen aan de werkgelegenheid buiten de Randstad.

Een op de vier jongeren heeft tegenwoordig schulden, blijkt uit onderzoek in opdracht van deurwaardersorganisatie Flanderijn. 'Jongeren in onze maatschappij worden continu verleid om geld uit te geven.'

Gemeente streept schuld van jongeren weg bij 'goed gedrag': 'Soms kan wandelen al goed zijn'

Hoe is het groeiend aantal jongeren met schulden terug te dringen? In Amersfoort lost de gemeente een deel van hun schuld af wanneer ze bijvoorbeeld hun opleiding weer oppakken.

Bezetters bij het UvA-terrein gooien met spullen naar de politie, meldt een verslaggever van het ANP.

De politie is met geweld overgegaan tot het opheffen van de blokkade bij het UvA-terrein

Meerdere demonstranten die het Binnengasthuisterrein van de Universiteit van Amsterdam blokkeerden, worden opgepakt en afgevoerd door de ME.

De Kanters broer overleed aan kanker. Op het moment dat je hem nog noemt, of bij wijze van spreken een stoel voor hem aan tafel hebt staan, dan is hij er nog.'

Toen Wanda de Kanter rookte, droomde ze dat ze longkanker kreeg. Nu is ze een gevreesde anti-tabaksactivist

De supermarkt mag vanaf 1 juli geen sigaretten meer verkopen. Een overwinning, maar de tabaksindustrie wint ook terrein, ziet longarts Wanda de Kanter. 'Ik heb als arts honderden mensen met longkanker begeleid tot de dood.'

De vierjarige Ava met haar moeder tijdens de oogtest – ‘het oogspelletje’.

Bijziendheid van kinderen neemt sterk toe en de reden laat zich raden: te veel tijd achter het scherm

De helft van de jongvolwassenen heeft een bril nodig - oogartsen spreken inmiddels van een epidemie. De grote boosdoeners zijn de smartphone en de tablet, waaraan kinderen al jong worden blootgesteld.