© Maddy Willems

Vrijwilligers gaan de strijd aan met plastic en zwerfvuil

Tientallen vrijwilligers en een deel van het Turnhouts schepencollege staken zondag de handen uit de mouwen tijdens de Grote Zomerkuis. Die stond in het teken van de bestrijding van de plasticsoep aan de Oude en Nieuw Kaai, in samenwerking met vzw Zero Plastic Rivers. “Er is dringend een mentaliteitswijziging nodig.”

Britt Peeters

Heel wat Turnhoutenaren waren zondag al vroeg in de weer met een grijper in de ene hand en een grote zak in de andere. Aan de kanaalomgeving wilde de stad Turnhout samen met vzw Zero Plastic Rivers mensen bewust maken van de plastiekvervuiling. Ze lanceerden daarom een oproep om met zo veel mogelijk vrijwilligers plastic en ander afval te komen opkuisen.

© Maddy Willems

Bewustwording

Dirk Pauwels, zelf een Turnhoutenaar en de man achter Zero Plastic Rivers, probeert met de vzw kennis en technieken te ontwikkelen over de bestrijding van plastiek in de waterwegen. “80% van al het plastic in de oceaan komt uit de rivieren. Preventie en bewustwording bij de mensen is een belangrijk aspect. Deze opruimactie is daarom van groot belang. De stad Turnhout neemt een voortrekkersrol in”, klinkt het.

“Afval op straat en in de rivieren is een grote bron van frustratie”, vertellen ook burgemeester Paul Van Miert (N-VA) en schepen van Wegen -en Groenbeheer Marc Boogers (Groen). De stad heeft al meer dan 150 zwerfvuilvrijwilligers en ook heel wat scholen en verenigingen zetten zich geregeld in om zwerfvuil op te ruimen. “We proberen als stad zo veel mogelijk aan het probleem te werken en denken ook verder richting handhaving.”

© BRIP

Volle fles wijn en gloeilamp

De Turnhoutse Veronique kwam samen met haar 3-jarig zoontje Alexander plastic en zwerfvuil rapen. “Ik vind het belangrijk dat mijn zoontje beseft dat zwerfvuil gewoonweg niet kan. We hebben vandaag al de raarste dingen gevonden, zoals een volle fles wijn en een gloeilamp. Onbegrijpelijk wat sommige mensen achterlaten. Deze actie vind ik super, we overwegen daarom om ook zwerfvuilvrijwilliger te worden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER