Joost Klein mag niet optreden voor vakjury, onderzoek naar mogelijk “gewelddadig incident” loopt nog

© De Telegraaf

Joost Klein, de Nederlandse inzending voor het Eurovisiesongfestival, mag niet deelnemen aan de show waarbij de vakjury punten uitdeelt. Dat heeft de EBU laten weten. Klein was ook niet aanwezig op een repetitie eerder op de dag. Er zou sprake zijn van “een incident” met de zanger. Volgens Zweedse media zou er een “fysieke confrontatie” geweest zijn achter de schermen.

eadp, sgg
Bron: De Telegraaf

Joost Klein mag vrijdagavond niet optreden tijdens de juryshow. Dat is een cruciale generale repetitie, waarbij de internationale vakjury’s de punten geven voor de finale. Dat laat de European Broadcasting Union (EBU) weten. Klein mag vrijdagavond niet optreden omdat het onderzoek naar de zanger nog niet afgerond is. De vakjury zal daarom punten geven op basis van zijn optreden tijdens de tweede halve finale.

Het is momenteel nog onduidelijk wat de EBU precies onderzoekt. Joost Klein stond als vijfde ingepland om zaterdag tijdens de finale van het Eurovisiesongfestival op te treden. Daarom moest de Nederlandse zanger ook als vijfde verschijnen tijdens de repetitie vrijdagnamiddag. Tijdens een repetitie van de zogenaamde landenparade verscheen Klein ook ten tonele als vijfde. Maar wanneer het uiteindelijk aan hem was om zijn nummer Europapa te repeteren, ging de organisatie meteen naar de zesde deelnemer van de dag. En dat is Israël. De rekwisieten voor het Nederlandse optreden stonden wel al op het podium, maar werden weer weggehaald.

“We onderzoeken momenteel een incident rond de Nederlandse inzending. Klein zal voorlopig niet repeteren”, stond in een verklaring van de EBU. Over wat er aan de hand is, wordt druk gespeculeerd. Achter de schermen gaat het gerucht dat de zanger een statement had willen maken op het podium, maar is teruggefloten door de EBU. Dit is nadrukkelijk nog niet bevestigd. Volgens SVT Nyheter, de Zweedse nationale publieke televisieomroep, zou er achter de schermen “een fysieke confrontatie” geweest zijn tussen Klein en een fotograaf. Maar ook dat werd nog niet bevestigd. Volgens de Zweedse publicatie Aftonbladet wordt Joost Klein ervan beschuldigd gewelddadig te zijn geweest tegen een vrouwelijke medewerker van de productie. Ook dat kon niet bevestigd worden.

AvroTros, dat ieder jaar de Nederlandse inzending voor het Eurovisiesongfestival organiseert, zei: “Er is inderdaad een onderzoek ingesteld door de EBU n.a.v. een incident. Wij wachten de uitkomst van dit onderzoek af en willen er tot die tijd niets over kwijt.” Opvallend is dat Klein op Instagram sinds vrijdagmiddag is gestopt met het volgen van Eurovision. Ook heeft de zanger al zijn stories van donderdagavond over het Songfestival verwijderd en zouden de Nederlandse vlaggen backstage verwijderd zijn.

Volgens Aftonbladet zou de EBU al verschillende keren crisisoverleg gepleegd hebben. Ook was Songfestival-baas Martin Österdahl niet aanwezig tijdens de repetitie vrijdagnamiddag. Iets dat hij traditiegetrouw wel altijd doet om zijn gekende zinnetje “You’re good to go”, in te oefenen.

Op sociale media doen er steeds meer berichten de ronde dat Nederland niet langer zal deelnemen aan het Eurovisiesongfestival. Dat blijkt ook uit een tweet van Jean-Marc Richard, de Zwitserse commentator. Hij deelde op X een foto waarop te zien is dat er nog slechts 36 landen deelnemen en dat Nederland niet langer op het programma staat. (Lees verder onder de tweet)

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Persconferentie afgeblazen

De organisatie heeft ondertussen ook een geplande persconferentie op vrijdagavond afgezegd. De artiesten die de media te woord zouden staan willen zich “focussen op de repetities”, laat de organisatie weten. De zogenoemde ‘Big 5’-landen en Zweden, die zich al automatisch hadden geplaatst voor de grote finale op zaterdag, zouden vragen beantwoorden van de pers. Een verdere uitleg over de annulering van het persmoment wordt niet gegeven. Ook is niet duidelijk of het verband houdt met het onderzoek dat wordt gedaan naar het incident rond Joost Klein.

bekijk ook

Joost Klein onderbreekt vraag aan Israëlische zangeres over de veiligheid: “Waarom moet ze niet antwoorden?”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen