Groen pleit voor 25 in plaats van 20 dagen wettelijk verlof: “Belgen krijgen weinig vakantiedagen”

Op 1 mei komt Groen-minister Petra De Sutter met een opvallend voorstel: ze wil het wettelijk minimumverlof optrekken van 20 naar 25 dagen. “Belgen krijgen, in vergelijking met andere Europeanen, weinig wettelijk verlof”, aldus De Sutter, die opmerkt dat vooral minderbetaalde jobs het met weinig vakantiedagen moeten stellen.

mts

“Terwijl landen als Frankrijk, Denemarken en Luxemburg 25 wettelijke verlofdagen toekennen, moet de helft van de Belgische werknemers uit de privésector het stellen met het minimum van 20 dagen”, zegt de Groen-vicepremier en minister van Overheidsbedrijven en Ambtenaren. Ze wil daarom het aantal wettelijke verlofdagen gelijkstellen met dat van de genoemde landen.

“Poetshulpen, kelners, mensen uit de bouw en anderen hebben over het algemeen amper 20 dagen verlof. Werknemers uit de bankwereld, de chemie, overheid, onderwijs enzovoort kunnen rekenen op veel meer dagen. We zien grosso modo dat hoe korter en slechter betaald het contract is, hoe groter de kans dat iemand maar het minimumaantal verlofdagen heeft. Door collectieve sluitingen kunnen ze vaak niet eens zelf bepalen wanneer ze verlof kunnen opnemen”, aldus De Sutter. “Het is tijd dat we op gelijke voet komen met andere landen en meer verlof toekennen aan elke werkende Belg. Waarom zouden pakweg poetshulpen minder verlof krijgen dan bankbedienden?”.

Een uitbreiding van het wettelijk verlof is volgens de Groen-minister de beste manier meer verlof te kunnen toekennen aan alle werknemers. “Wij willen iedereen gelijk voor de wet: bedienden, arbeiders, werknemers in grote bedrijven én werknemers in kmo’s moeten meer verlof krijgen”, besluit De Sutter.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen