VK klaagt vijf mannen aan voor misdrijven in opdracht van Rusland

Nieuws
Vijf mannen zijn aangeklaagd voor het uitvoeren van ‘vijandige activiteiten’ in het Verenigd Koninkrijk in opdracht van Rusland, meldt de Britse politie. Volgens de Britse openbare omroep BBC zijn onder de verdachten twee Britten.
anp
vrijdag 26 april 2024 om 19:08
Afbeelding
beeld anp

Drie van de mannen worden onder meer beschuldigd van brandstichting in een commercieel gebouw in Londen dat een link zou hebben met Oekraïne. De vierde man zou materialen hebben geaccepteerd van een buitenlandse inlichtingendienst en nog een andere zou informatie hebben achtergehouden voor de Britse politie.

De Britse minister van Buitenlandse Zaken, David Cameron, reageerde dat hij ‘diep bezorgd’ is over de betrokkenheid van Britse burgers bij criminele activiteiten in opdracht van Rusland. Cameron zei op X dat Britse justitie ‘iedereen die zich schuldig maakt aan misdaden met betrekking tot buitenlandse inmenging verantwoordelijk te houden’.

Britse veiligheidswet

Het Verenigd Koninkrijk heeft de Russische ambassadeur in Londen vrijdag ontboden. Een overheidswoordvoerder meldt dat het VK ‘ernstig bezorgd’ is over de vermeende door Rusland georkestreerde ‘vijandige activiteiten’ op Brits grondgebied en oproept tot het onmiddellijk staken van deze activiteiten.

Het is de eerste keer dat een nieuwe Britse veiligheidswet, de zogenaamde National Security Act 2023, werd gebruikt om personen te arresteren en aan te klagen. De wet werd vorig jaar door de Britse regering in het leven geroepen om beter te kunnen reageren op ‘buitenlandse bedreigingen van de Britse democratie, economie en waarden’.

De vijf verdachten moeten op 10 mei verschijnen in een strafrechtbank in Londen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

AstraZeneca trekt coronavaccin mondiaal terug na bekentenis

De Britse medicijnfabrikant AstraZeneca trekt zijn covid-19-vaccin wereldwijd terug, meldt de krant The Telegraph. Eind april gaf de farmaceut toe dat het vaccin 'in zeer zeldzame gevallen TTS kan veroorzaken'.

Afbeelding

Ierse deelnemer songfestival moest steunbetuiging Gaza verwijderen

De Ierse songfestivalinzending Bambie Thug heeft verborgen steunbetuigingen aan de Palestijnen in de Gazastrook van diens lichaam moeten verwijderen.

Afbeelding

Eerste landen plaatsen zich voor finale Eurovisie Songfestival

Kroatië, Oekraïne en Ierland zijn zoals verwacht de eerste finalisten van het Eurovisie Songfestival. Ook Servië, Portugal, Slovenië, Litouwen, Finland, Cyprus en Luxemburg kregen dinsdag tijdens de eerste halve finale genoeg stemmen van het publiek.

Afbeelding

Proces tegen Trump in documentenzaak tot nader order uitgesteld

De rechtszaak tegen de voormalige Amerikaanse president Donald Trump in de affaire rond het achterhouden van geheime documenten is voor onbepaalde tijd uitgesteld, melden Amerikaanse media. Daarmee is de startdatum van 20 mei van de baan, laat rechter Aileen Cannon weten.

Afbeelding

Politie treedt nog niet op tegen de bezetting van UvA-terrein

De politie zal vooralsnog niet optreden tegen de bezetting van het terrein van de Universiteit van Amsterdam (UvA) door demonstranten. Dat heeft de driehoek besloten (politie, OM en stadsbestuur).

Afbeelding

Demonstranten op bezet terrein UvA houden zich stil

De demonstranten op het bezette terrein van de Universiteit van Amsterdam (UvA) proberen geen geluidsoverlast te veroorzaken. Mensen proberen elkaar stil te houden zodat de politie niet hoeft op te treden tegen geluidsoverlast.