VN: 37 miljoen ton puin in Gazastrook

Nieuws
De Verenigde Naties schatten dat 37 miljoen ton puin moet worden geruimd in de Gazastrook. Het Palestijnse gebied is het doelwit van vele Israëlische luchtaanvallen sinds de aanval van Hamas op Israël in oktober vorig jaar.
anp
vrijdag 26 april 2024 om 19:03
Afbeelding
beeld anp

De schatting is gedeeld door een hoge functionaris van UNMAS, het VN-agentschap dat zich bezighoudt met ontmijning. Per vierkante meter gaat het om zo’n 300 kilo puin. Volgens de functionaris duurt het opruimen veertien jaar als er honderd vrachtwagens worden ingezet.

Het opruimen wordt volgens de functionaris bemoeilijkt omdat er niet-geëxplodeerde munitie tussen het puin ligt. Het is niet bekend hoeveel van de in de Gazastrook gebruikte munitie nog kan ontploffen. Doorgaans gaat het om 10 procent, aldus de functionaris.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

AEX richting hogere opening, cijfers Heijmans en Kendrion

De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam lijkt dinsdag met winst te gaan openen, in navolging van de hogere koersen op Wall Street. De hoofdgraadmeter op Beursplein 5 sloot maandag nog met een plus van 0,4 procent op een nieuw slotrecord van 891,13 punten.

Afbeelding

Israël neemt Palestijnse zijde van grensovergang Rafah in

De Israëlische krijgsmacht (IDF) heeft de Palestijnse kant van de grensovergang bij Rafah ingenomen, meldt het radiostation van de IDF. De grensautoriteit in Gaza zegt dat de overgang is afgesloten vanwege de aanwezigheid van Israëlische tanks.

Afbeelding

Eerste gearresteerden van protestkamp UvA vrijgelaten

De eerste mensen die in de nacht van maandag op dinsdag werden gearresteerd in het tentenkamp op de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam zijn vrijgelaten. Dat meldt de politie dinsdagochtend.

Afbeelding

Lagere prijs verblijf bungalowpark drukte op inflatie in april

De inflatie in Nederland is in april uitgekomen op 2,7 procent, tegen 3,1 procent in maart. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in een definitief cijfer dat overeenkomt met een snelle raming.

Afbeelding

Circa 125 demonstranten tentenkamp UvA nog vast

De ongeveer 125 demonstranten die in de nacht van maandag op dinsdag zijn opgepakt in het tentenkamp op de Roeterseilandcampus van de Universiteit van Amsterdam zitten nog vast. Dat laat de politie dinsdagochtend weten.

Afbeelding

Jonge miljonairs minder rijk, weer weinig vrouwen in Quote-lijst

Het totale vermogen van 's lands rijkste 'selfmade' ondernemers jonger dan veertig jaar is met ruim 3 miljard euro gedaald en komt dit jaar uit op 5,4 miljard euro. Dat maakt zakenblad Quote bekend in de negentiende editie van de Top 100 Jonge Selfmade Miljonairs.