Definitieve uitspraak van BAS: KV Mechelen mag geen Europees of bekervoetbal spelen

© Photo News

Het Belgisch Arbitragehof voor de Sport heeft zijn definitieve vonnis bekendgemaakt in de omkopingszaak rond KV Mechelen. De club mag komend seizoen gewoon starten in eerste klasse (zonder puntenaftrek), maar wordt wel uitgesloten van Belgisch en Europees bekervoetbal. Met het vonnis van het BAS zijn nu alle sportieve tuchtprocedures uitgeput. KV Mechelen kan nog wel in beroep gaan bij de burgerrechtbank. “De club wacht de motivatie af en zal deze eerste bestuderen voor ze zal reageren”, zegt KV Mechelen

jvh, md

LEES OOK. Beerschot gaat tot op het bot na beslissing van het BAS: “Zo goedkoop kan KV Mechelen er niet vanaf komen”

LEES OOK.Igor De Camargo over de straf voor KV Mechelen: “Onrechtvaardig? Ik denk het wel”

Vorige week woensdag besliste het BAS al dat de Mechelaars niet meer konden degraderen in de zaak “Propere Handen”. Vandaag werd uitspraak gedaan over de schuldvraag en werden er sancties opgelegd.

Het BAS acht KV Mechelen en vier van haar bestuurders schuldig aan daden van competitievervalsing. De club wordt veroordeeld één seizoen zonder deelname aan de Croky Cup. Eveneens mag Mechelen één seizoen niet Europees spelen.

“De KBVB zal UEFA hiervan informeren en zal alles in het werk stellen teneinde de vijf Europese tickets voor onze Belgische clubs te kunnen behouden”, aldus de Belgische voetbalbond in een persbericht. “De UEFA zal haar eigen tuchtprocedure volgen.”

Dan toch nog Europees ticket voor AA Gent?

Nu het BAS KV Mechelen heeft veroordeeld maakt AA Gent toch nog kans op Europees voetbal. Het Europese ticket van KV Mechelen kan worden doorgeschoven naar Standard, waarna Antwerp de plaats kan innemen van Standard en AA Gent de plaats van Antwerp kan innemen. Op voorwaarde dat de UEFA daar mee akkoord gaat en de beslissing uiterlijk deze week genomen wordt. Volgende week donderdag reist het Roemeense Viitorul immers al naar ons land om zijn heenwedstrijd in de tweede voorronde van de Europa League te spelen. Oorspronkelijk was het de bedoeling om tegen Antwerp te voetballen, maar de kans bestaat dat de Roemenen nu naar Gent zullen moeten afreizen.

“Ik verneem het nieuws rond de beslissing van het Belgisch Arbitragehof voor de Sport van u”, toonde een woordvoerder van de UEFA zich enigszins verrast. “We kunnen hier logischerwijze niet meteen op reageren. We zullen moeten samenzitten en overleggen met onze juridische afdeling en vervolgens een beslissing nemen. Vanzelfsprekend zal die beslissing niet lang op zich laten wachten.”

KV Mechelen in 1A zonder puntenaftrek

KV Mechelen start dus net zoals Waasland-Beveren volgend seizoen in 1A zonder puntenaftrek. Beerschot en Lokeren moeten aantreden in 1B. Het BAS baseert zich voor die uitspraak op artikel B1711 van het bondsreglement. Daarin staat dat de vordering voor degradatie bij daden van competitievervalsing moet ingediend worden voor 15 juni van het ‘betrokken seizoen’. Het ‘betrokken seizoen’ slaat volgens het BAS op het seizoen waarin de feiten zich hebben voorgedaan, niet op het seizoen waarin de feiten aan het licht zijn gekomen. Anders gezegd: de deadline om KVM te doen degraderen voor de vermeende poging tot matchfixing lag op 15 juni 2018.

Het BAS acht KV Mechelen en vier van haar bestuurders wel schuldig aan daden van competitievervalsing. Maar straft Malinwa enkel in de beker en Europa, niet in de Jupiler Pro League waar puntenaftrek dreigde. Volgens het bondsreglement kan de licentie van KV Mechelen wel in het gevaar komen voor het seizoen 2020-2021.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Geen nieuwe procedure

Zowel Beerschot als Lokeren stuurden de voorbije week aan op nieuwe stappen, maar het bondsreglement voorziet daar geen nieuwe procedure voor. Omdat het BAS is al een beroeps­procedure is. “De samenstelling van de reeksen 1A en 1B worden niet meer gewijzigd en de kalenders zijn definitief”, klonk het eerder al bij de Pro League.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen