Nederlandse media claimen de Tour: maar is het nu de Tour Belge of toch de Ronde van oranje?

© BELGA

Kleurt de Tour de France dan toch ‘oranje’? Als het aan onze noorderburen ligt, wordt deze editie gedomineerd door de Nederlanders. Met twee individuele ritzeges, de overwinning in de ploegentijdrit van de Nederlandse wielerploeg Jumbo-Visma en de hoge klassering van Steven Kruijswijk stellen Nederlandse media dat de koers dit jaar van hen is. Maar weegt dat wel op tegen de opeenvolgende Belgische successen?

Maarten Elst

Zie ook:

Klik hier voor onze digitale Tourgids.

Trots kopt de Nederlands krant De Telegraaf dat de Nederlandse wielrenners tijdens het eerste deel van de Tour de France de lakens uitdeelde. Zo zou de Tour de France ‘oranje’ gekleurd zijn, omdat de elf actieve Nederlanders behoorlijk sterke prestaties neerzetten.

De credits gaan voornamelijk naar Steven Kruijswijk, Dylan Groenewegen en Mike Teunissen. De Nederlandse krant schrijft dat voor Kruijswijk het podium zeker niet ondenkbaar is. “Zeker met het sterke collectief van Jumbo-Visma achter zich”, zo beweert de Nederlandse krant.

© GOYVAERTS/GMAX Agency

Groenewegen wordt door De Telegraaf geroemd door zijn vlotte herstel na zijn harde val in de eerste etappe in de straten van Brussel, terwijl Teunissen tot de “sensatie van de Tour de France” wordt gebombardeerd. Teunissen krijgt deze titel vanwege “de ritzege in Brussel en de twee dagen waar Teunissen de gele trui om de schouders mocht dragen”.

Nederland vs. België

Maar is de Tour de France echt wel zo ‘oranje’ zoals De Telegraaf meldt? Toegegeven, drie etappezeges, waarvan een ploegentijdrit, is een knappe prestatie met slechts elf renners in het peloton, maar het verkleurt bij de heroïsche zeges van de Belgen in deze ronde.

Waar de eerste Nederlandse gele trui in dertig jaar een aangename verrassing was voor onze noorderburen, zullen de meeste wielerliefhebbers toch eerder watertanden van de etappezeges van Dylan Teuns, Thomas De Gendt en Wout van Aert.

De zesde etappe gaat de boeken in als de etappe van de Belgen. In de ontsnapte kopgroep van veertien renners hadden maar liefst vijf van onze landgenoten het voor het zeggen. Op de steile en gevreesde Planche des Belles Filles weet Tour-debutant Teuns vriend en vijand te verbazen en een heldhaftige ontsnapping te verzilveren met de etappezege.

© Photo News

En wat te denken van Thomas De Gendt? Sportwereld-wielerverslaggever Guy Van Den Langenbergh omschrijft het in zijn analyse als “een Eddy Merckx-waardige prestatie waarbij De Gendt tweehonderd kilometer op top reed om in de superlastige slotkilometers het gouden duo Alaphilippe - Pinot achter zich te houden”. Een unieke prestatie van de allrounder, die daarmee niet enkel zijn ploeggenoot Tim Wellens in de bollen houdt, maar ook een huzarenstukje die rechtstreeks in het collectieve geheugen van de Vlaamse wielerliefhebber kan worden gegrift.

© REUTERS

En wie had verwacht dat Wout van Aert zo’n ontzettend sterk Tourdebuut zou kennen? Wout verovert de Belgische supporter met een flitsende Tourstart in Brussel, waarbij hij lang meesprintte in de eerste etappe en het geheim was achter de succesvolle ploegentijdrit van zijn team Jumbo-Visma. Wout bevestigde daarmee het gelijk van algemeen manager Merijn Zeeman en ploegleider Nico Verhoeven. Van Aert is een fenomeen, een status die hij bevestigde met het kloppen van sprintkanonnen Ella Viviani en Peter Sagan in de tiende etappe.

© EPA-EFE

Dus is de Tour oranje of toch eerder rood? De eerste helft van de Tour de France wordt, qua memorabele successen, gedomineerd door de 21 Belgen. Met de naderende bergetappes kan het zomaar gebeuren dat we nog een aantal Belgische successen kunnen verwelkomen om onze dominante positie nog wat te verstevigen.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen