Belgische en Nederlandse topclubs zetten eerste concrete stap richting BeNeLiga

© Photo News

Is er een BeNeLiga op komst met Belgische en Nederlandse topclubs? Die hebben een eerste stap gezet richting het opzetten van zo’n gemengde competitie. Dat meldt Voetbal International en werd aan onze redactie bevestigd.

Bart Lagae, Vincent Van Genechten

De BeNeLiga is een idee dat al even meegaat, en dat nu en dan van onder het stof wordt gehaald als het gaat over de competitiviteit van de Belgische en Nederlandse clubs in Europa. Door de krachten te bundelen, zouden de clubs uit de Lage Landen weer slagvaardig kunnen worden in Europa, vinden voorstanders. En een gemeenschappelijk tv-contract zou meer geld kunnen opleveren. Tegenstanders wijzen erop dat de grote afstanden dramatisch zijn voor supporters en stellen zich vragen of mensen wel warm lopen voor Charleroi-Groningen of Vitesse-Kortrijk.

Eind mei vond er volgens onze informatie een geheim topoverleg plaats over de BeNeLiga. Onder meer Club Brugge-voorzitter Bart Verhaeghe wordt gezien als een van de grote voorvechters daarvan. Toen waren enkel clubs uit de G5 en de CEO van de Voetbalbond Peter Bossaert aanwezig. AA Gent daagde niet op. Naast Club Brugge stuurden Anderlecht, Standard en RC Genk iemand naar de vergadering.

LEES OOK. Geheime BeNeLiga-vergadering zorgt voor gekibbel, kleine clubs zijn not amused: “Waarom deze soloslim?” (+)

Onderzoek

Elf clubs, de top zes van de Eredivisie en de G5 van de Jupiler Pro League, hebben nu de opdracht gegeven aan adviesbureau Deloitte om een verkennend onderzoek te doen naar een BeNeLiga. Daarbij gaat het puur om het in kaart brengen van de financiële gevolgen. De sportieve kant van zo’n gemengde competitie wordt (voorlopig) buiten beschouwing gelaten, net als een bekertoernooi.

De tweede BeNeLiga-ontmoeting werd dus bijgewoond door: Ajax, PSV, Feyenoord, AZ, Vitesse, FC Utrecht, Club Brugge, Standard, KRC Genk, AA Gent en Anderlecht.

In oktober moet Deloitte de resultaten van het onderzoek naar de financiële gevolgen van zo’n BeNeLiga presenteren, zoals het afsluiten van een gezamenlijk tv-contract. Als het rapport positief wordt onthaald, kan er een vervolg komen. Daarbij lijkt de verdeling van de Europese tickets, bijvoorbeeld, een groot struikelblok. België en Nederland hebben nu samen tien plaatsen te verdelen voor de Champions League en Europa League.

Aangeboden door onze partners

HOOFDPUNTEN

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen