Direct naar artikelinhoud
Lunchbreak

Dit moet u weten voor u gaat eten

De nieuwe kandidaten van 'De mol'.Beeld RV

In het nieuws

1. Ophefmakend rapport toont gelijk van voedselagentschap FAVV aan

Het federaal voedselagentschap FAVV heeft het gerecht onmiddellijk ingelicht van de fraude door het vleesbedrijf Veviba, na een controle in Kosovo. Dat blijkt uit een rapport van het FAVV. Eerder zijn er ernstige vragen gesteld door zowel de meerderheid als de oppositie of het FAVV wel correct heeft gehandeld. Het bewuste rapport van het gerecht wordt vandaag nog niet doorgespeeld aan het parlement. 

Dit terwijl er deze ochtend al verschillende commissies plaatsvonden die zich over de vleesfraude buigen. Maar daar stuurde het voedselagentschap dus haar kat heen.

2. Twee Nederlandse meisjes door vijf mannen verkracht tijdens weekendje Antwerpen

Afgelopen weekend zijn twee jonge Nederlandse vrouwen in hun hotelkamer in Antwerpen door vijf mannen verkracht. De vrouwen gingen vrijdagavond uit in discotheek Roxy, waar ze waarschijnlijk werden verdoofd. Nadien ging een van de mannen met hen mee naar hun hotelkamer. Hij zou vervolgens de andere mannen hebben binnengelaten. Dankzij de alerte hoteluitbater zitten intussen al drie verdachten in de cel. 

In het nieuws
Beeld Shutterstock

3. Reacties Van Dave Sinardet, Bart Eeckhout en Patrick Loobuyck op het interview van Bart De Wever (N-VA) en zijn uitspraken over Joden en moslims in de Zondag

Bart De Wever en de joden. John Crombez en de zorg. De regering en uw firmawagen. Politiek wetenschapper Dave Sinardet geeft commentaar op het nieuws van de week: "Ik denk dat niet elke politicus even goed de klassiekers van zijn of haar eigen ideologie kent". Opiniërend hoofdredacteur Bart Eeckhout schrijft: "We zouden de heer De Wever willen danken voor zoveel openheid. Eindelijk vallen de maskers af." Moraalfilosoof Patrick Loobuyck stelt: "Wat De Wever zegt, is niet totaal van de pot gerukt".

4. Ze leken studenten in een sabbatjaar. Ze waren verkenners van Islamitische Staat, geleid via Facebook

Ze lijken op hun Facebook-posts wel studenten in een sabbatjaar, kriskras door Europa reizend om cultuur op te snuiven, feestjes te bouwen en vakantielieven aan de haak te slaan. Nu zitten ze in de gevangenis als verkenners van Islamitische Staat. Waren ze echt slechts marionetten in een spel van de topterrorist Abdelhamid Abaaoud?

5. Poetin herkozen met 77 procent van de stemmen, beste resultaat uit zijn carrière

De Russische president Vladimir Poetin is, zoals verwacht, herverkozen. Hij kan een vierde en laatste ambtstermijn aansnijden. Met 99 procent van de stemmen geteld, behaalde hij 76,7 procent. Dat is het beste resultaat uit Poetins carrière. Wat mogen we van Poetin 4.0 verwachten?

6. Minister De Block (Open Vld) 'niet te spreken' over oproep beroepsvereniging van kinesitherapeuten
De beroepsvereniging van kinesitherapeuten, Axxon, vraagt haar leden om de tariefafspraken van het Riziv niet meer te respecteren waardoor ze hogere vergoedingen kunnen vragen. Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) is misnoegd hierover. Ze vindt het niet kunnen dat Axxon daarmee komt nadat de vereniging eerst een akkoord met het Riziv heeft ondertekend.

Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld).Beeld BELGA

Aan het koffieapparaat

1. Vermaard archeoloog én fantast verzon zijn spectaculaire 'vondsten' zelf
Hij was een gevierd archeoloog, maar blijkt nu (ook) een fantast. Spectaculaire 'vondsten' van James Mellaart, kenner van vroege boerennederzettingen in Turkije, zijn nep: verzonnen en getekend door Mellaart zelf. Naast muurschilderingen fingeerde hij ook geschriften.

2. Deze man bouwde de oorlogsmachine van Trump
Meer dan een jaar onderzocht The Observer de rol van big data-bedrijf Cambridge Analytica in de brexit en het presidentschap van Donald Trump. Klokkenluider Christopher Wylie (28) geeft nu een unieke inkijk in hoe Facebook-data gebruikt kunnen worden om een cultuuroorlog te starten.

Christopher Wylie.Beeld NYT

3. Waar zijn de trotse singles op tv?
Lilith Geeraerts klaagt het gebrek aan geloofwaardige singles op tv aan. "Stel: je bent single in 2018", schrijft ze. "Geen probleem, denkt u. Het zijn mooie tijden om de hort op te gaan, je door een vreemde te laten meetronen op een gek avontuur en 's anderendaags elk je eigen weg te gaan. We leven in de toekomst, waarin we christelijke waarden eindelijk vervangen hebben door een meer rationele en humanistische benadering van liefde en relaties. Waarin alleen zijn een perfect gezonde keuze is, niet iets dat je zomaar overkomt. Toch?"

4. Barbara Sarafian: "Ik ben mentaal, financieel en intellectueel gekloot geweest"
De Franse schrijver Marcel Proust beantwoordde ze ooit in een vriendenboekje, nu geeft De Morgen er een eigenzinnige draai aan. Dertig directe vragen, evenzoveel openhartige antwoorden. Vandaag: actrice Barbara Sarafian (49). Wie is zij in het diepst van haar gedachten?

5. Dit zijn de deelnemers aan De mol
Ze zijn met tien. Vijf mannen en vijf vrouwen. En vanaf volgende week gaan ze samen met televisiekijkend Vlaanderen op mollenjacht. Ontdek hier de kandidaten van De mol.