woensdag 19 september 2018 - Europa League
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

In het olympisch stadion van Bakoe wordt de finale van de Europa League gespeeld. AFP

Drie Belgische clubs morgen in poules Europa League

Op naar Bakoe

Het kaf is van het koren gescheiden. Na vier voorrondes weten we welke 48 clubs nog in aanmerking komen voor de finale van de Europa League op 29 mei van volgend jaar in het olympisch stadion van Bakoe, hoofdstad van Azerbeidzjan. Morgen start de poulefase. Met drie Belgische vertegenwoordigers: Genk, Anderlecht en Standard. Wat moet u weten? Een overzicht.

rode draad: Turkije

De 48 deelnemers zijn ondergebracht in 12 poules van 4. Een overzicht van de Belgische clubs. Genk zit in groep I samen met het Turkse Besiktas, het Zweedse Malmö FF en het Noorse Sarpsborg 08. Anderlecht treft in groep D Spartak Trnava (Slovakije), Fenerbahçe (Turkije) en Dinamo Zagreb (Kroatië). Standard, ten slotte, ontmoet in reeks J Akhisar Belediyespor (Turkije), FC Krasnodar (Rusland) en Sevilla (Spanje). Eén rode draad dus: de drie clubs uit ons land moeten allemaal het vliegtuig in richting Turkije.

competitieformat

In elke poule werken de clubs een minicompetitie af, gespreid over zes speeldagen. De data: 20 september, 4 oktober, 25 oktober, 8 november, 29 november en 13 december. Clubs die in februari 2019 nog van de partij willen zijn in de zestiende finales, moeten ervoor zorgen dat zij eerste of tweede worden in hun poule. Moeilijker is het competitieformat niet.

coëfficiënt

Vorig seizoen haalde enkel Zulte Waregem van Belgische kant de hoofdtabel. Een rampjaar op het vlak van de Europese coëfficiënt was het resultaat. Nu al hebben onze clubs evenveel punten vergaard als toen over een heel seizoen (2,600). Voor elke zege of elk gelijkspel komt er in de huidige campagne nog respectievelijk 0,4 of 0,2 punten bij. In de Europese ranking, gebaseerd op de uitslagen van de voorbije vijf seizoenen, prijkt België op plaats 9, in het kielzog van Oekraïne. Handhaving in de top tien is essentieel om ook in de komende jaren zeker te zijn van een deelnemer aan de groepsfase van de Champions League. De naaste belagers - op een veilige afstand - zijn… Turkije (dat worden zes interessante duels) en Nederland.

KASSA

Uiteraard hangt er ook een prijskaartje aan de Europa League. Een voorbeeld: de kwartfinale van 2017 leverde Genk 7.807.839 euro op.

Dit seizoen bedraagt de totale prijzenpot van de EL 560 miljoen euro. Wie doorstoot tot de poules, is verzekerd van 2,92 miljoen euro startgeld. Daar mag je nog een coëfficiëntenbonus bijtellen. Voor Genk loopt die op tot 2.071.470 euro. Vanwaar die som? De clubcoëfficiënt van Genk is beter dan die van 28 andere deelnemers. Daarvoor krijgt het 29 x 71.430 euro. De Genkse startpremie bedraagt dus een kleine 5 miljoen euro. Per zege komt daar nog 570.000 euro bij, per gelijkspel 190.000 euro. Een club die de volgende ronde haalt, ontvangt daarvoor 1,5 miljoen (groepswinnaar) of 1 miljoen euro (nummer twee). Daarnaast heb je nog de wedstrijdinkomsten (tickets, horeca, ...) en de tv-rechten. Maar die dienen vooral om de organisatorische onkosten te compenseren. Verder dan de volgende ronde kijken we voorlopig niet.

Lees meer

Aangeboden door onze partners

Nieuwe Video's

Nog meer nieuws