Enkele vrijwilligers poseren met de affiche voor de Kroningsfeesten in Halle voor het beeld van de Zwarte Madonna
Foto: Ingrid Depraetere

Halle viert 150e verjaardag van de kroning van de 'Zwarte Madonna' met volksfeest, concerten en een processie

In Halle worden de Kroningsfeesten dit jaar uitgebreid gevierd. Die worden maar 1 keer om de 25 jaar georganiseerd, om te herdenken dat het beeld van de zwarte Onze-Lieve-Vrouw gekroond werd door de paus Pius IX in 1874, precies 150 jaar geleden. Het 150-jarige jubileum wordt gevierd met concerten, een volksfeest en de Kroningsprocessie, waar 500 figuranten aan deelnemen.

Dit jaar is het 150 jaar geleden dat de Zwarte Madonna, het iconische Mariabeeld in de basiliek van Halle werd gekroond. Dat gebeurde in opdracht van paus Pius IX. Opvallend, want in BelgiĆ« kregen maar 14 Mariabeelden zoā€™n kostbare kroon op het hoofd, in Nederland amper 3.Ā 

Van april tot oktober wordt dit jubileum gevierd met tal van activiteiten: concerten, een middeleeuws kampement, een volksfeest met de Romeoā€™s op de Grote Markt, maar ook de voorstelling van een boek rond Mariadevotie.

Zoals in 1874

Hoogtepunt is de Kroningsprocessie tijdens het Pinksterweekend, waar zo'n 500 figuranten aan deelnemen. ā€œDe samenstelling is precies hetzelfde als die in 1874, daarom noemen we ze een Kroningsprocessie en geen klassieke Mariaprocessie", zegt regisseur Johan Vencken. "De taferelen die voorbijkomen, zullen wel bekend zijn. De geschiedenis is nu eenmaal de geschiedenis en die kan je niet veranderen."

Het wordt een levendige stoet met wagens, paarden en figuranten in chique kostuums en er worden onder meer twee groepen "Zouaven" verwacht. Zij beelden het pauselijke leger uit dat destijds ook bij de kroning in Halle aanwezig was.Ā 

En net zoals in 1874 houdt de processie ook halt op het Oudstrijdersplein waar het Onze-Lieve-Vrouwebeeld pauselijk werd gekroond. "Daar doen we dan een Mariahulde van een klein uur en nadien trekt de processie verder naar de Grote Markt", aldus nog Vencken. "De ruiterij verlaat daar de processie, maar alle figuranten stappen mee tot aan de basiliek om het Mariabeeld te begeleiden."

De Zwarte Madonna tijdens een van de Mariaprocessies (archieffoto)
Foto: DAX61

Meest gelezen