Rik De Mil met onmiddellijke ingang ontslagen bij Westerlo: “Aanvaarden niet dat er getwijfeld zou worden aan onze normen en waarden”

Het bestuur van Westerlo grijpt drastisch in na de bizarre taferelen van zondagavond. De salonremise in de laatste minuten tegen KRC Genk kost Rik De Mil zijn kop. Hij loodste de Kemphanen naar het behoud, maar werd dinsdag zonder pardon op straat gezet.

havg, sks

LEES OOK. RECONSTRUCTIE. Hoe Westerlo na de ‘blessure’ van Bolat ineens besliste om Genk het gelijkspel te gunnen

Het statement van Westerlo:

“De club heeft met onmiddellijke ingang het contract met hoofdtrainer Rik De Mil beëindigd. Ondanks dat de club een langdurige samenwerking overwoog, vonden we het noodzakelijk om deze beslissing te nemen. De club betreurt tot deze maatregel te moeten overgaan maar kan niet aanvaarden dat haar waarden en normen in twijfel zouden worden getrokken. We bedanken Rik voor de geleverde prestatie en het behoud en wensen hem alle succes toe in de toekomst.”

Het wordt niet met die woorden gezegd, maar het ontslag is wel een rechtstreeks gevolg van de salonremise van zondag avond. Bij een 1-1-stand waren zowel Westerlo (het behoud) en Genk (deelname Play-off 1) zeker van hun doelen. In de laatste zes minuten werd de bal doelloos rondgespeeld, wat voor zeer bizarre taferelen zorgde. Er was zelfs heel kortstondig samenspel tussen de beide ploegen.

© Isosport

LEES OOK. VIDEO. Was dit de druppel? Genk-verdediger Kayembe en Madsen (Westerlo) spelen de bal naar elkaar in salonremise

De meningen over de gebeurtenissen waren verdeeld, maar in voetbalmiddens werd wel schande gesproken over de absurde taferelen. De Turkse eigenaars vinden het niet stroken met de waarden en normen van de club en grijpen dus in. Er hangt Westerlo ook nog een sanctie boven het hoofd vanwege de voetbalbond. “We kunnen het niet blauwblauw laten, want er zijn verschillende artikels in het bondsreglement waar dit soort situaties onder vallen”, zegt bondsprocureur Ebe Verhaegen.

Meteen na de wedstrijd werd De Mil gevraagd naar de vreemde slotfase. “De spelers spreken met elkaar op het veld en dan gebeurt dit.” Wie dat dan precies met wie bedisseld heeft, dat wil niemand zeggen, maar De Mil beseft: “Dit was niet zoals het moest. We hadden het volwassen moeten aanpakken en op een normale manier moeten blijven voetballen. Misschien had ik er op het moment zelf iets van kunnen zeggen, maar oké. We zullen dit zeker nog bespreken.”

LEES OOK. Westerlo moet sanctie vrezen: bondsparket overweegt actie tegen Kempenaars voor gebrek aan fair play of wedstrijdvervalsing

Tweede trainersontslag dit seizoen

Rik De Mil was sinds december 2023 de coach van Westerlo. Hij was de opvolger van Jonas De Roeck, die de Kemphanen naar eerste klasse had geloodst, maar de club na een goed eerste seizoen op het hoogste niveau niet weg kreeg uit de degradatiezone. Enter De Mil, die het behoud verzekerde, maar daar blijft het dus ook bij.

Westerlo begint op 31 maart aan de Europe Play-offs en het is voorlopig nog niet duidelijk wie er dan aan het Westelse roer zal staan.

LEES OOK. Salonremise tussen Westerlo en Genk is spek naar de bek van De Ideale Wereld: “Op stage in een klooster nog geoefend op non-voetbal”

MEER OVER KVC Westerlo

MEER OVER VOETBAL