Van Hool vraagt bescherming tegen schuldeisers: kan dat het bedrijf redden?

Van Hool, fabrikant van bussen en industriële voertuigen, heeft bij de ondernemingsrechtbank van Mechelen een verzoekschrift neergelegd om een procedure van gerechtelijke reorganisatie te laten openen. De busbouwer wil nog altijd tegen 31 maart vers geld vinden. De kans dat het tot een uitverkoop van bedrijfsonderdelen komt, blijft bijzonder groot.

Pascal Dendooven

Door deze gerechtelijke stap geniet Van Hool al meteen bescherming tegen schuldeisers. Het bedrijf zou ongeveer 400 miljoen euro schulden hebben, waarvan de helft bankschulden. Van Hool zegt dit te doen om de lopende gesprekken over een redding alle kansen te geven. Van Hool hoopt nog altijd om tegen 31 maart duidelijkheid te hebben over de financiering van zijn herstelplan. Het is daarover in gesprek met de banken en de Vlaamse overheid.

Van Hool had al een zogenaamde ‘standstill-periode’ gekregen van de banken. Mogelijk loopt die termijn af en vraagt het bedrijf daarom bescherming tegen schuldeisers. De echte vraag blijft of Van Hool nog te redden is buiten een faillissement om. Steeds meer waarnemers twijfelen daaraan.

Hoge anciënniteit

De omvang van de schulden is zeer hoog en het lastige is dat er ook veel geld nodig is voor de herstructurering. 1.100 mensen zouden hun baan verliezen. Door de hoge anciënniteit bij Van Hool dreigt dit veel geld te kosten. Vandaar dat gevreesd wordt dat enkel via een faillissement een deel van de bedrijfsactiviteit en tewerkstelling kan gered worden. Maar dat kan ook via een gerechtelijke reorganisatie. Alleen gebeurt dat meestal in twee stappen. En wat Van Hool nu afkondigt is stap één.

LEES OOK. Waarom het voor werknemers van Van Hool een wereld van verschil maakt of er een herstructurering dan wel een faillissement komt

Nick Peeters, curator van onder meer FNG en Makro, legt uit. “Het is gebruikelijk dat bedrijven in een eerste fase die gewone bescherming vragen. Ze proberen zo tot een vrijwillige schuldherschikking te komen. Alleen moet je je schuldeisers meekrijgen. “Een dubbele meerderheid (d.i. een meerderheid van het aantal schuldeisers én voor meer dan de helft van de uitstaande schuld, red.). Als men uiteindelijk vaststelt dat dit niet lukt, kan het aan de ondernemingsrechtbank een andere formule van bescherming vragen. In die andere formule zoekt het kopers voor de nog levensvatbare onderdelen”, zegt Peeters.

Dumarey kandidaat-overnemer

Concreet betekent dit dat Van Hool nu nog tracht om de bestaande vennootschap te redden, maar als onvoldoende schuldeisers dit plan steunen, het kopers zal moeten zoeken voor (een deel van de) activiteit. Ondernemer Guido Dumarey heeft al gezegd dat hij Van Hool wil kopen maar pas na een faillissement. Wat Dumarey beoogt kan hij ook doen als het bedrijf in een volgende fase inderdaad moet kiezen voor een soort uitverkoop. Niet alleen Dumarey maar iedereen kan dan bieden op (een stuk van) de bedrijfsactiviteit van Van Hool.

LEES OOK. Kandidaat-overnemer Guido Dumarey pleit voor defensietak bij Van Hool

Guido Dumarey© BELGA

Het geld van de uitverkoop wordt vervolgens gebruikt om schuldeisers te betalen.

Van Hool heeft een bankenschuld van 200 miljoen euro. Het bedrijf wil 1.100 banen van de 2.500 in Koningshooikt schrappen en de productie van bussen overhevelen naar Noord-Macedonië. De Vlaamse overheid heeft een financiële waarborg op Van Hool uitstaan van netto 30 miljoen euro.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER