Foto: Getty

Organisatie Olympische Spelen voorziet 300.000 condooms voor atleten, maar "niet om hier te gebruiken"

De organisatoren van de Olympische Spelen in Parijs zullen deze sportzomer 300.000 condooms voorzien voor de ruim 9.000 atleten en hun entourage. Al is het niet de bedoeling dat de sporters de condooms in het olympische dorp gebruiken, klinkt het bij de organisatie.

Parijs zal mogelijk deze zomer zijn reputatie als ‘stad van de liefde’ kunnen waarmaken, want de organisatie van de Olympische Spelen heeft 300.000 condooms voorzien voor de atleten en hun entourage. Omgerekend zijn dat ongeveer 33 condooms per persoon.

Als het op alcohol aankomt, moeten de atleten wel wat terughoudender zijn. In het olympisch dorp zullen geen alcoholische dranken te krijgen zijn.

Traditie

Het contrast met de vorige Spelen kon bijna niet groter zijn. Door de coronapandemie was er tijdens de Olympische Spelen in Tokio (in 2021) een verbod op fysiek contact. Het Internationale Olympische Comité verplichtte de sporters toen om afstand te bewaren in een poging om de verspreiding van het virus tegen te gaan. 

Toch werden er in Tokio, ondanks het intimiteitsverbod, 150.000 condooms uitgedeeld. Dat is ondertussen een vaste traditie, al sinds de Spelen van 1988 in Seoul.

Het is echter niet de bedoeling dat de atleten de condooms tijdens hun verblijf in Parijs gebruiken. "Eigenlijk moeten de sporters ze weer meenemen naar hun land van herkomst, om bewustzijn te creëren rond hiv en aids", vertellen organisatoren aan het internationale persagentschap Reuters. 

Peperduur project

In het olympisch dorp zal het de sporters alvast niets tekortkomen. Volgens Sky News is het zelfs het duurste olympische bouwproject in de geschiedenis. Parijs zou in totaal ongeveer 2 miljard euro hebben geïnvesteerd.

Het design van de kamers is nochtans erg eenvoudig. In de (relatief) kleine kamer staan twee eenpersoonsbedden uit recycleerbaar karton. Er zijn enkele boekenplanken, een terrasje, een sofa en een ventilator, maar voor de rest is de uitrusting van de kamer eerder sober.

Het gebouw heeft wel andere technologische snufjes. "Het is een vooruitstrevend project", vertelt de West-Vlaamse architecte en stedenbouwkundige Anne Mie Depuydt (59). Ze speelde een belangrijke rol in het ontwerp van het project.

"Zo is er bijvoorbeeld een gebouw waar we urine recupereren om er mest mee te maken. Alles is in houtconstructie gebouwd."

Ook de omvang van het project was een huzarenstuk, vertelt ze. Het gehele complex bevat 6.000 woningen en die moeten na de Spelen uiteraard nog dienst kunnen doen. "Het dorp is in de eerste plaats dan ook een project voor de lokale bewoners. Het is niet gebouwd in functie van de atleten, maar als transformatieproject van een activiteitenbuurt naar een woonbuurt."

Meest gelezen