Dries Van Noten tijdens de Paris Fashion Week in januari 2023
SAVIKO/Gamma-Rapho

Mode-ontwerper Dries Van Noten (65) stopt ermee: "Er is geen tweede zoals hij"

De Belgische mode-ontwerper Dries Van Noten stopt eind juni als ontwerper bij zijn modelabel. Dat laat hij weten via Instagram. De lente-zomercollectie voor mannen van 2025, zal de laatste van het modehuis zijn waaraan hij meewerkt. "Het is tijd voor een nieuwe generatie", schrijft Van Noten. Modejournalist Veerle Windels schetst op haar beurt een portret van een mode-ontwerper die een eigen DNA had en een eigen strategie heeft neergezet.

"De lente-zomercollectie voor vrouwen van 2025 zal gemaakt worden door mijn studioteam, waarmee ik al deze jaren nauw samenwerkte", zegt Van Noten in zijn bericht op Instagram. "Ik heb er het volste vertrouwen in dat ze fantastisch werk zullen leveren." Hij zal later aankondigen welke ontwerper hem zal opvolgen. 

Van Noten geeft verder aan dat hij vertrouwen heeft in de Spaanse groep Puig, die sinds 2018 een meerderheidsbelang in het bedrijf heeft. "Sinds Puig onderdeel werd van ons bedrijf, konden we blijven groeien zoals we wilden."

"Nu wil ik me focussen op de dingen waarvoor ik nog nooit tijd heb gehad", zegt de ontwerper, al geeft hij ook aan dat hij zeker betrokken wil blijven bij het label dat zijn naam draagt.

Baanbrekende ontwerper

Dries Van Noten (65) begon zijn eerste collectie in 1986. Samen met Dirk Bikkembergs, Walter Van Beirendonck, Ann Demeulemeester, Dirk Van Saene en Marina Yee vormt hij de Antwerpse Zes, een groep Belgische modeontwerpers van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen die in de jaren 80 internationaal doorbrak.

Hij heeft de mode echt wel wat veranderd

Veerle Windels, modejournalist

Sindsdien was Van Noten niet meer weg te denken uit de internationale modewereld. In 2008 kreeg hij de 'International designer of the year award' van de Council of Fashion Designers of America en in 2017 vierde hij zijn honderdste modeshow. Dat jaar kreeg hij in ons land ook de titel van baron.

"Hij heeft de mode echt wel wat veranderd", zegt modejournalist Veerle Windels. "Hij is de man die verschillende prints en kleuren die je zelf niet meteen bij elkaar zou zetten, toch combineerde. Zo durfde hij strepen met luipaardprint of elegante ‘evening wear’ met zeer comfortabele kledij te mixen."

 5 ontwerpen van Dries Van Noten uit zijn herfst-wintercollectie voor 2024-2025

"Ook zijn shows waren heel bijzonder", gaat Windels verder. "Hij ging daarvoor steeds op zoek naar unieke plekken, die ook bij de collectie pasten: een markt, een steegje, een boulevard in de sneeuw.... terwijl de meeste modehuizen op dat moment wel nog kozen voor een salon in een 'poepchique' hotel."

Van Noten vond het verder belangrijk dat zijn modeshows erg inclusief waren. "Hij koos nooit enkel voor supermodellen, maar voor heel diverse types", zegt Windels. "Dat doet hij al jaren en ook daar is hij baanbrekend geweest."

Dries Van Noten bedankt het publiek na zijn show tijdens de Paris Fashion Week in juni 2022
AFP or licensors

De ontwerper dacht bovendien na over de toekomst van de mode. "Zo was hij bezig met het klimaat", zegt Windels. "Hij was iemand die daarbij stilstond en op zoek ging naar gelijkgezinden die op een andere manier wilden produceren en misschien minder mode wilde maken…"

"Hij is ook nooit zo groot als maar kon willen worden, hij wilde organisch groeien", gaat Windels verder. "Zo opende hij enkel winkels op plekken die hij boeiend vond en die een bepaalde eigen sfeer uitstraalden."

Het Modepaleis, de winkel van Dries Van Noten in Antwerpen

Er is geen tweede Dries Van Noten

Veerle Windels, modejournalist

Dat alles maakt Van Noten volgens Windels een erg bijzondere mode-ontwerper. "Hij heeft een eigen DNA en unieke strategie neergezet, die weinigen hem nadoen. Er is geen tweede Dries Van Noten."

"Het merk zal daarom zeker veranderen als hij er niet meer is", denkt Windels. "Hij was een enorme 'workaholic', die zeer veel eiste van zijn team, maar vooral ook van zichzelf. Dit was gewoon zijn leven."

Dries Van Noten tijdens de Paris Fashion Week in juni 2023
AFP or licensors

Meest gelezen