Foto: Belga

Kom op tegen Kanker waarschuwt voor digitalisering zorgsector: "Verliezen mensen onderweg, terwijl ze zorg hard nodig hebben"

Kom op tegen Kanker waarschuwt dat de gezondheidszorg steeds minder toegankelijk wordt door de toenemende digitalisering. "Met de digitalisering verliezen we onderweg mensen die de zorg net zo hard nodig hebben", stelt David Vansteenbrugge, algemeen directeur van de vzw.

Kom op tegen Kanker stelt een nieuw onderzoeksrapport over de digitalisering van de zorg voor. Daarvoor organiseerde de organisatie een bevraging bij meer dan duizend, vooral oudere, mensen met en zonder kankerdiagnose.

De vzw erkent dat de toenemende digitalisering van de gezondheidszorg voordelen heeft, maar vreest op basis van haar nieuwe cijfers dat de kwaliteit en toegankelijkheid van de zorg achteruit zullen gaan als de digitalisering zich aan dit tempo voortzet. 

Zo bevestigt het onderzoek het cijfer van Statbel, het Belgische statistiekbureau, dat stelt dat 46 procent van de Vlamingen tussen de 16 en 74 jaar onvoldoende digitale vaardigheden bezit.

Het gaat niet alleen over lageropgeleiden of ouderen, maar ook over jongvolwassenen

Els Meerbergen, onderzoeker Kom op tegen Kanker

"Voor mensen die deze basisvaardigheden niet hebben, is het bijvoorbeeld moeilijk om hun dokter te bereiken", zegt onderzoekster Els Meerbergen van Kom op tegen Kanker. "Het gaat dan niet alleen over lageropgeleiden of ouderen, maar ook over jongvolwassenen."

Daarom pleit de vzw voor een 'click-call-connectprincipe'. "Wij willen dat er een garantie is dat patiënten naast online (click), ook altijd telefonisch (call) of in een fysiek gesprek (connect) bij hun hulpverleners terechtkunnen. Zo kunnen alle patiënten, los van hun vaardigheden, betrokken zijn bij hun behandeling en de zorg krijgen die ze nodig hebben."

25 procent keek nog nooit naar online verslagen

Ook over het gebruik van mijngezondheid.be, het portaal waarop de eigen gezondheidsgegevens kunnen worden geraadpleegd, zou er volgens de vzw beter gecommuniceerd moeten worden. Uit het onderzoek blijkt dat 25 procent van de respondenten nog nooit bloedresultaten of medische verslagen inkeek, terwijl dat wel deel uitmaakt van het digitale aanbod. 

Hier lijkt opleidingsniveau wel een belangrijke rol te spelen, aldus Kom op tegen Kanker. Zo zou 18 procent van de hogeropgeleiden nog nooit hun resultaten online hebben geraadpleegd, terwijl dat bij respondenten met een diploma lager onderwijs rond de 55 procent ligt.

"Sommige patiënten zijn niet er niet van op de hoogte dat ze die gegevens online kunnen raadplegen, maar er is ook verwarring over de locaties van die gegevens omdat er zo veel verschillende gezondheidsplatformen zijn", zegt Meerbergen.

Daarom vraagt de vzw ten slotte om een toegankelijke toegangspoort op te richten. "Wij pleiten voor één locatie, waarop mensen al hun medische gegevens online kunnen terugvinden."

Meest gelezen