72 miljard euro: Chinese vastgoedreus Evergrande beticht van één van grootste boekhoudfraudes ooit

© REUTERS

Evergrande, de vastgoedontwikkelaar die mee aan de basis ligt van de crisis in de Chinese vastgoedsector, wordt er door de Chinese beursautoriteiten van beticht de omzet de laatste twee jaar te hebben opgeblazen met zo’n 72 miljard euro. Dat zou het tot een van de grootste boekhoudschandalen ooit maken.

jvh
Bron: BELGA

Hengda Real Estate – het belangrijkste filiaal van de groep – zou in 2019 de cijfers hebben opgeblazen met 214 miljard yuan (omgerekend 27,4 miljard euro) aan nog niet gerealiseerde verkopen, en dit in 2020 nog eens te hebben gedaan voor 350 miljard yuan (44,8 miljard euro), zo blijkt uit documenten van de Chinese beurswaakhond.

Dat zou in opdracht zijn geweest van Hui Ka Yan, oprichter en voormalig voorzitter van Evergrande, en op een geven moment één van de rijkste mensen van China. Evergrande was een van de grootste vastgoedontwikkelaars in China, tot het door een enorme schuldenlast in de problemen raakte. Het concern zit voor meer dan 300 miljard dollar in de schulden. 

De beschuldiging van het kunstmatig opblazen van de inkomsten zou de fraude bij Evergrande tot een van de grootste ooit maken, en bijvoorbeeld veel groter dan de boekhoudfraude bij het Amerikaanse energieconcern Enron uit 2001 (550 miljoen euro) en het gesjoemel voor 11 miljard dollar bij het Amerikaanse telecombedrijf WorldCom tussen 1999 en 2002.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen