Bijna 400 gemeenten hebben ingetekend op plan om zelf pasfoto’s te maken

Themabeeld© Jimmy Kets

Bijna 400 Belgische gemeenten hebben ingetekend op het plan van de federale regering om lokale besturen zelf te laten instaan voor het maken van pasfoto’s. Dat heeft federaal minister voor Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) bekendgemaakt in Rotselaar, een van de deelnemende gemeenten.

jvh
Bron: BELGA

Van de 398 deelnemende gemeenten hebben er 249 het nodige materiaal al ontvangen om aan de slag te gaan met live enrollment, de term waaronder het plan beter bekend staat. De overige 149 moeten het nog krijgen. Binnenkort zal zo 70 procent van de Belgische gemeenten uitgerust zijn voor live enrollment. 

Door pasfoto’s voor documenten als identiteitskaarten, kids ID’s en paspoorten via de gemeentes te laten maken, zou identiteitsfraude kunnen worden tegengegaan, stelt de regering. Volgens minister Verlinden zijn er jaarlijks “enkele duizenden” pogingen tot identiteitsfraude, waarbij mensen met een ‘look-a-like’-foto een identiteitskaart aanvragen.

Voorwaarden

De foto die op de gemeente genomen wordt, voldoet ook meteen aan de geldigheidsvoorwaarden. “Soms is een foto overbelicht, zijn de afmetingen niet correct of is hij te oud”, vertelt minister Verlinden. “Als iemand op de gemeente zelf een foto laat nemen, zitten die voorwaarden meteen goed. Ook voor de medewerkers van de gemeente gaat het vlotter.”

Dat beaamt ook Jelle Wouters (CD&V), burgemeester van Rotselaar, een van de gemeenten die als eerste met het nieuwe systeem is beginnen werken. “De vraag leefde bij de bevolking om ter plaatse in het gemeentehuis de foto te kunnen laten nemen”, vertelt hij. “Ook medewerkers waren vragende partij: zij moesten tot hiertoe nog al te vaak mensen wegsturen die een verkeerde foto bijhadden. Dat hoeft nu niet meer.”

“Pure broodroof”

Beroepsfotografen, die een groot deel van hun inkomsten halen uit het maken van pasfoto’s, hebben zich echter sterk tegen live enrollment gekant. Ze noemen het “pure broodroof” en “oneerlijke concurrentie vanuit de overheid”, en geloven niet dat de dienst door de gemeenten volledig gratis kan aangeboden worden, zoals nu wel het geval is. Volgens hen zal de kost worden teruggevorderd, bijvoorbeeld door een hogere prijs van identiteitsdocumenten of indirect via de belastingen.

De sector had daarom zelf een alternatief voorgesteld dat live capture heet. Daarbij worden beelden in een beveiligd gecentraliseerd systeem bijgehouden. Enkel professionele fotografen zouden toegang krijgen tot het verzamelsysteem. “Ervaringen uit het buitenland toonden dat live capture niet altijd het gewenste systeem is”, zegt Verlinden. “De pilootprojecten met live enrollment hebben positieve resultaten gebracht. We perfectioneren het nog, zodat het voor een zo groot mogelijke groep toegankelijk is, maar dit is de meest gemakkelijke en meest veilige optie voor pasfoto’s.”

Gemeenten die dat wensen, kunnen later ook nog instappen in live enrollment, en ook inwoners kunnen zelf nog kiezen of ze bij de gemeente of bij een fotograaf langsgaan als ze een nieuwe foto nodig hebben.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen