Direct naar artikelinhoud
WielrennenAmstel Gold Race

Gilbert jaagt op vijfde trofee in Amstel Gold Race

Philippe Gilbert tijdens de persconferentie van zijn team Deceuninck-QuickStep in Lanaken.Beeld Photo News

#StriveForFive. Verlammend werkte het voor Philippe Gilbert in zijn hang naar de vijf klassieke monumenten. Realistisch klinkt het nu plots als het over een vijfde Amstel Gold Race gaat.

Een drukke week was het, waarin hij niet alle berichtjes en e-mails kon beantwoorden wegens overvloedig veel. "Van alle kanten kwamen ze, tot ver buiten de wielerwereld", zegt Philippe Gilbert (36), held van Parijs-Roubaix. "Wat meteen de forse impact van mijn zege aantoonde. Vergelijkbaar met mijn wereldtitel in 2012 in Valkenburg. Ze was historisch en kwam er niet per toeval, maar na jarenlang streven. De droom najagen was één zaak, hem realiseren een andere. Dat maakte het speciaal. Dus, bij dezen: de felicitaties deden deugd. Merci, tout le monde.

Thuis in Monaco kwam Gilbert tot rust. Hij kon er deftig trainen. "Klimmen vooral, wat ik ook tussen de Ronde en Parijs-Roubaix al deed. Dat is nodig als je je lente wilt rekken tot en met Luik." Lees: als je tegen het vers opengetrokken blik Ardennen-coureurs geen mal figuur wilt slaan. 

"In de Amstel krijgen we nog te maken met een mix en reken ik me in het beperkte groepje volhardende flandriens bij de besten." Aan de basis daarvan ligt een duidelijk plan. "Ik koos bewust voor een rustige aanhef. Niet te veel koersen, weinig reizen, veel trainen en rusten. Dat bracht me niet op mijn best aan de start in de Omloop en Kuurne, maar hield me wel fris voor mijn échte grote doelen." Parijs-Roubaix en, jawel, de Gold Race.

Gilberts laatste zege in de Gold Race. In 2017 klopte hij Michal Kwiatkowski op de streep in Valkenburg.Beeld BELGA

Een vijfde zege brengt Gilbert zondag naast de legendarische recordhouder Jan Raas. "Het zou een ongelooflijke eer zijn om Raas te evenaren en voor de vierde keer ook een verschillende finale (sinds vorig jaar zonder Cauberg en met kronkelbaantjes na de Bemelerberg ten voordele van aanvallers, JDK) naar mijn hand te zetten." 

Twee kopmannen

Dat hij het kopmanschap deelt met Julian Alaphilippe? Logisch, vindt Gilbert. “Alaphilippe is aan zijn beste jaar ooit bezig, hij is niet voor niets nummer één van de wereld. Met tactisch vernuft, snelheid en explosiviteit verenigt hij alle troeven van een winnaar." Alleen: de Gold Race is van Gilbert. "Ik geloof in mijn eigen kansen, ja. De ploeg moet ons zo goed mogelijk afzetten aan de voet van de Kruisberg, daar begint het. Alaphilippe en ik zijn copains, al sinds zijn profdebuut. Reken maar dat we het keurig onder elkaar zullen oplossen."

Of hij woensdag nog iets opstak van de Brabantse Pijl? (schudt het hoofd) "Niks bijzonders. Ik zag een supersterke Van der Poel, maar dat was geen verrassing meer. Dat Patrick Lefevere al contact met hem opnam? Ik las het, ja. Het zou een mooie investering zijn voor de toekomst."

Gilbert traint na de Gold Race opnieuw bij in Monaco in het vooruitzicht van Luik-Bastenaken-Luik en past woensdag voor de Waalse Pijl. (JDK)

Amstel Gold Race, zondag vanaf 13.30 uur op Eén