Direct naar artikelinhoud
WK 2018

Kunnen de Rode Duivels zich nog opladen voor de derde plaats? "Nog een laatste keer alles uit de kast halen"

De Rode Duivels (hier: aanvoerder Eden Hazard) zijn bijzonder ontgoocheld over het missen van de WK-finale, maar moeten nu vooruitblikken naar de wedstrijd om de derde plaats.Beeld Photo News

Geen WK-finale voor de Rode Duivels dus, maar de Belgische ploeg kan nog wel de derde plaats behalen. Kunnen Hazard, Lukaku en co. zich daar nog voor opladen, of weegt de ontgoocheling over het verlies tegen Frankrijk te zwaar door?

Na Brazilië zouden de Rode Duivels ook Frankrijk wel over de knie leggen. Helaas. Gisteravond maakte Samuel Umtiti een eind aan de Belgische droom om de WK-finale te halen en zelfs wereldkampioen te worden. Maar het WK zit er nog niet op voor de Belgen. Zaterdag volgt nog de zogenoemde 'kleine finale' of 'troosting': de wedstrijd tegen Engeland of Kroatië om de derde plaats.

Kunnen de Rode Duivels zich nog opladen voor die wedstrijd, na de dreun die de nederlaag tegen de Fransen was? De Belgische ploeg zal eerst door een soort van rouwproces moeten, zegt sportpsycholoog Jef Brouwers. "Mentaal hebben zij de laatste weken op zo'n hoogte geleefd door de resultaten die ze boekten, dan kom je natuurlijk hard naar beneden."

Het is belangrijk om ook ruimte te laten voor die ontgoocheling, en die te verwerken. "De spelers zullen kunnen samenzijn met hun familie, die aanwezig is in Rusland. Dat is heel belangrijk om af te koppelen", zegt Caroline Jannes, sportpsychologe aan het centrum voor sportgeneeskunde van de UGent. Vandaag zal er ook oog zijn voor het fysieke herstel, na zes wedstrijden in korte tijd: ijsbaden, massages, dutjes en de juiste voeding moeten de spelers weer op de been brengen. Die zaken kunnen ook helpen om de frustratie waar sommige spelers mee zitten – denk aan doelman Thibaut Courtois, die de Fransen verweet antivoetbal te spelen – te laten wegebben.

Nadat er tijd is genomen voor dat mentaal en fysiek oplapwerk, moet de focus opnieuw naar de volgende wedstrijd gaan. Brouwers verwacht dat hij, net als eerder dit WK, door de Belgische staf gecontacteerd wordt. Welke tips zal hij de Belgische ploeg geven? "Ik denk niet dat ik iets zal moeten aanraden. Bondscoach Roberto Martínez gelooft heel sterk in een proces, dat verliezen hoort bij winnen. Hij zal de wedstrijd van zaterdag dan ook aanpakken zoals alle andere wedstrijden."

'De spelers zullen kunnen samenzijn met hun familie, die aanwezig is in Rusland. Dat is heel belangrijk om af te koppelen'
Caroline Jannes, sportpsychologe aan de UGent

Historisch

Nochtans noemen sommige waarnemers zo'n kleine finale een overbodige wedstrijd. Het enige dat telt is immers de wereldtitel. Dat is echter een voorbijgestreefd idee, meent voetbalschrijver Raf Willems. "Je gaat naar de wereldbeker om zo goed mogelijk te presteren. Als je de derde plaats kunt halen op 32 landen is dat een prestatie waar je als klein land trots op kan zijn. Dat zou beter zijn dan verwacht, want hoewel veel mensen op voorhand toeterden over een Belgische wereldtitel, gingen de meesten er eigenlijk van uit dat de kwartfinale het eindstation zou zijn."

Brouwers is ervan overtuigd dat de Duivels er zaterdag zullen staan. "De spelers zijn gemotiveerd om elke wedstrijd te winnen, dus ook die volgende. Dat is de mentaliteit die de afgelopen twee jaar onder Martinez geïnstalleerd is, en die gaat niet zomaar weg. Als je aanvoerder Eden Hazard gisteravond na de wedstrijd hoorde, weet je: hij wil het toernooi niet afsluiten op deze manier. Hij wil in schoonheid eindigen."

'Je gaat naar de wereldbeker om zo goed mogelijk te presteren. Als je de derde plaats kunt halen op 32 landen is dat een prestatie waar je als klein land trots op kan zijn'
Raf Willems, voetbalschrijver

Om te zorgen dat behalve Hazard ook de rest van de ploeg er zo over denkt, is het belangrijk om het nieuwe doel positief te definiëren. "Je moet die wedstrijd van zaterdag niet bekijken als een wedstrijd van verliezers, maar als een kans om de derde plaats te behalen, op het podium van het WK te staan", schetst Jannes. Zo'n derde plaatst zou bovendien historisch zijn, stipt Willems aan. In 1986 eindigde de Belgische ploeg vierde. Door op het podium te eindigen, zou de huidige generatie dus de beste Belgische prestatie op een WK neerzetten. En precies dat moet hen motiveren: de kans om alsnog geschiedenis te schrijven.

Voor sommige Rode Duivels is het bovendien de laatste kans om te schitteren op een groot toernooi. Dertigers als Vincent Kompany, Thomas Vermaelen en Marouane Fellaini zullen er misschien niet meer bij zijn op het EK in 2020, en zeker niet op het volgende WK in 2022. "Zij zullen zeker gemotiveerd zijn om nog een laatste keer alles uit de kast te halen", besluit Willems.