Oud-bondskanselier Merkel kritisch voor eigen partij na samenwerking met radicaal-rechtse AfD
Voormalig Duits bondskanselier Angela Merkel vindt dat haar partij een fout heeft gemaakt door in het parlement een motie te laten goedkeuren met de steun van het radicaal-rechtse AfD. De democratische partijen zouden net moeten samenwerken, stelt ze.
Het Duitse parlement nam gisteren een motie aan die de regering oproept om een strenger asielbeleid te voeren. De motie was een initiatief van de christendemocraten van CDU-CSU, de grootste oppositiepartij, en werd goedgekeurd met de steun van de liberale FDP én het radicaal-rechtse AfD. En dat laatste was een primeur.
Dat de motie kon worden goedgekeurd tegen de wil van de regering in, komt doordat de huidige regering van kanselier Olaf Scholz (SPD) een minderheidsregering is na het ontslag van de FDP-ministers. De regering bestaat nu enkel nog uit ministers van de SPD (sociaal-democraten) en De Groenen. Op 23 februari zijn er vervroegde verkiezingen in Duitsland.
"Het was verkeerd"
Oud-bondskanselier Merkel had die primeur kennelijk liever niet meegemaakt. In een verklaring op haar website verwijst ze naar een eerdere uitspraak van CDU-leider en kandidaat-bondskanselier Friedrich Merz in het parlement. Die stelde in november aan de SPD en de Groenen voor om in het parlement enkel voorstellen in te dienen die vooraf met die 2 partijen waren besproken, om zo te voorkomen dat er een meerderheid met AfD zou kunnen worden gevonden.
Merkel noemt dat voorstel van Merz een "uitdrukking van grote staatspolitieke verantwoordelijkheid, die ik volledig ondersteun". Ze begrijpt dan ook niet dat gisteren net het tegenovergestelde is gebeurd. "Ik vind het verkeerd om ons niet langer gebonden te voelen aan dit voorstel", schrijft ze, waardoor CDU-CSU heeft toegelaten dat er voor het eerst een meerderheid met AfD werd gevormd.
Merkel benadrukt in haar verklaring dat het net noodzakelijk is dat alle democratische partijen samenwerken, "niet om tactische redenen, maar op een eerlijke manier, gematigd van toon en op basis van het Europees recht", om er alles aan te doen om "verschrikkelijke aanslagen" als in Maagdenburg en Aschaffenburg te voorkomen.
Thorsten Frei, die voor de CDU verantwoordelijk is voor het wetgevende werk van de partij in het parlement, is het alvast niet eens met Merkel. Zonder haar naam te vernoemen, zei hij aan de Duitse zender Welt TV dat het "goed is" dat er over de motie is gestemd. Volgens Frei was er nood aan, omdat de SPD en de Groenen zich niet bereid toonden om actie te ondernemen op het vlak van asiel en migratie.
Bij de SPD werd Merkels kritiek dan weer verwelkomd. "Ze kreeg kennelijk het gevoel dat ze haar opvolger, Friedrich Merz, moest herinneren aan zijn politieke verantwoordelijkheid", reageert SPD-leider Saskia Esken.