Direct naar artikelinhoud
Korea

Moeder en zoon zien elkaar na 65 jaar voor eerst terug op Koreaanse familiereünie

De Zuid-Koreaanse Lee Keum-seom (centraal), 92, ontmoet voor het eerst sinds de Koreaanse Oorlog haar Noord-Koreaanse zoon Lee Sung-chul (links).Beeld EPA

Vandaag vindt voor het eerst in drie jaar een hereniging plaats tussen Noord- en Zuid-Koreaanse families. Familieleden die elkaar niet meer zagen sinds ze van elkaar werden gescheiden in de Koreaanse Oorlog (1950-1953) krijgen de kans om elkaar gedurende drie dagen terug te ontmoeten in een Noord-Koreaans vakantiepark.

De familiereünies zijn een direct gevolg van de top tussen Zuid-Koreaans president Moon Jae-In en de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-Un van eind april. Daar kwamen de leiders van de beide Korea's, die officieel nog steeds in een staat van oorlog met elkaar verkeren, overeen om de eerste familiehereniging te organiseren in drie jaar.

89 willekeurig geselecteerde Zuid-Koreanen (van de in totaal 57.000 kandidaten) stapten vanochtend in de havenstad Sokcho op een bus richting een vakantieresort nabij de Kumgangsan, een berg in het Zuid-Oosten van Noord-Korea. Daar mogen ze gedurende drie dagen op streng geregisseerde wijze tijd doorbrengen met hun in totaal 83 verloren Noord-Koreaanse familieleden.

Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un (links) en Zuid-Koreaans president Moon Jae-in (rechts).Beeld AFP

Eén van de gelukkigen is Lee Keum-seom, een Zuid-Koreaanse vrouw van 92, die voor het eerst in meer dan 65 jaar haar zoon terugziet. De zoon, nu 72 jaar oud, was vier jaar toen zijn moeder hem uit het oog verloor tijdens de oorlog. Hij groeide samen met zijn vader op in Noord-Korea. 

Nerveus

In de aanloop naar de ontmoeting oogt Lee gelukkig en nerveus. Ze vraagt zich af wat ze allemaal aan haar zoon zal vragen. "Oh, ik moet hem vragen wat zijn vader allemaal over me heeft verteld. Zijn vader zal hem waarschijnlijk verteld hebben hoe we elkaar verloren zijn geraakt en waar ons huis vroeger was. Ja, daar moet ik zeker iets over vragen." De vrouw kan haar geluk niet op. "Ik had nooit gedacht dat deze dag zou komen", vertelt ze. "Ik wist zelfs niet dat hij nog leefde." 

'Ik wist zelfs niet dat mijn zoon nog leefde'
Lee Keum-seom (92)

Andere geselecteerden zien voor het eerst hun zussen en broers terug, maar de kans dat overlevenden nog dichte familie (kinderen, ouders, broers of zussen) kunnen weerzien, wordt met de jaren kleiner. De meesten zijn namelijk al ver boven de 80 jaar oud. Tegenwoordig vinden de ontmoetingen dan ook vaker plaats tussen bijvoorbeeld neven en nichten.

In beeld: de hereniging tussen de Koreaanse families

Ahn Seung-chun zal bijvoorbeeld haar Noord-Koreaanse neef en schoonzus ontmoeten, die ze nog nooit eerder heeft gezien. "Ik had me aangemeld om mijn oudere broer te ontmoeten, maar hij blijkt overleden te zijn", zegt ze. "Langs de ene kant ben ik verdrietig omdat mijn broer gestorven is, maar langs de andere kant ben ik ook blij om mijn neef te ontmoeten, een bloedverwant van mijn vader."

'Ik had me aangemeld om mijn oudere broer te ontmoeten, maar hij blijkt overleden te zijn'
Ahn Seung-chun

Geschiedenis

De eerste van dit soort officiële familiereünies vond plaats in 1985. 32 jaar na de wapenstilstand konden toen een honderdtal Koreaanse families elkaar terugzien gedurende een vier dagen lange visite aan Seoul en Pyongyang. Het was een evenement met een hoog showgehalte, waar Zuid- en Noord-Koreaanse artiesten in beide hoofdsteden grote optredens gaven om de eerste familiehereniging sinds de oorlog te vieren. 

De volgende familiehereniging kwam er pas 15 jaar later, toen Kim Dae-jung als eerste Zuid-Koreaanse president afreisde naar Pyongyang om de toenmalige Koreaanse leider Kim Jong-il in levende lijve te ontmoeten. Sinds dat historische gebaar, dat werd beloond met een Nobelprijs voor de Vrede, organiseerden de beide staten een twintigtal officiële reünies, die net als het weerzien van vandaag telkens in goede banen werden geleid door plaatselijke mogendheden van het Rode Kruis.

Familieleden wisselen foto's en geschenken uit op de ontmoeting.Beeld EPA

Kracht van symboliek

Door de aanhoudende spanningen tussen de twee Korea's werden de laatste drie jaar helaas geen herenigingen meer georganiseerd. De continuë bedreigingen vanuit Noord-Korea en later ook de hevige responsen van Amerikaans president Donald Trump verziekten het diplomatieke klimaat en maakten verzoenende projecten tussen de twee Korea's onmogelijk.

Die periode van escalerende spanningen lijkt nu voorbij. Trump en Kim Jong-un begroeven in juni de strijdbijl tijdens hun symbolische ontmoeting in Singapore (de eerste ontmoeting tussen een Noord-Koreaanse leider en een Amerikaanse president in functie) en ook Zuid-Koreaans president Moon doet er sinds zijn top met Kim Jong-un alles aan om de relaties met Noord-Korea warm te houden.

Hoewel de stevige economische sancties tegen Noord-Korea van kracht blijven en Kim Jong-un volgens de VN voorlopig nog niet bereid lijkt om de bouw van nucleaire wapens in zijn land stop te zetten, zorgt de huidige op symboliek gebaseerde vrede vandaag toch voor een klein lichtpuntje in het leven van tientallen door oorlog verscheurde families.