De belevenis van een Belgisch kampioenschap spreekt ook jonge kaartspelers aan.
Foto: Junior Verbeeke

Meer dan 275 deelnemers voor BK manillen in De Haan: "Kaartspel voor jong en oud"

276 kaartspelers nemen deel aan het Belgisch kampioenschap manillen in De Haan. Manillen is een denksport die vooral in West- en Oost-Vlaanderen gespeeld wordt. De deelnemers spelen 4 rondes van elk anderhalf uur. "6 uur manillen is best intens", klinkt het.

Het deelnemersveld bestaat uit ervaren spelers, maar ook uit opvallend jonge kaarters. "We merken dat kaarten opnieuw in opmars is", zegt Freddy Verhuizen, de voorzitter van de IWWA (International World Whist Association). "Dat is een werk van jaren geweest. En een evolutie die al even bezig is. We stimuleren kaarten - niet alleen manillen - in studentenclubs en gaan zelfs gesprekken aan met scholen. Naast het BK organiseren we ook het EK en het WK, recent nog in Zulte."

Die events trekken telkens honderden mensen. "De spanning, de strijd, het fanatieke, daarom doen mensen mee", gaat Verhuizen verder. "De onderlinge sfeer en de mix van generaties maken dit zo mooi. We willen manillen opnieuw op de spreekwoordelijke kaart zetten."

Foto: Junior Verbeeke

Wie deelneemt, doet dat in alle ernst. "Natuurlijk heb ik ambities", vertelt Rita Van Belle, aangesloten bij drie lokale kaartclubs. "De drang om te winnen, daarom ben ik hier. En het loopt lekker vandaag, ik sta er goed voor."

Rita is niet aan haar proefstuk toe op een BK, Jean De Clerck wel. Bij hem is de sfeer aan de kaarttafel iets losser. "Ik ben best wel een fanatieke kaarter, maar dit is mijn eerste Belgische kampioenschap. En natuurlijk wil ik winnen", lacht Jean. "De tafelgenoten vallen mee, maar ik ben hier niet de beste, denk ik."

Meest gelezen