Direct naar artikelinhoud
NieuwsCercle Gaulois

Al bijna twee eeuwen lang komt de Belgische elite samen in Cercle Gaulois, en voortaan zijn ook vrouwen welkom

Voormalig Brussels minister Céline Fremault zou een van de drie vrouwen zijn die werden gevraagd lid te worden van de Cercle Gaulois.Beeld Photo News

Een kleine revolutie bij de Cercle Gaulois. Het salon waar al meer dan anderhalve eeuw de culturele en zakelijk elites verzamelen, stelt zijn deuren open voor... vrouwen. ‘Het gaat over vrouwen van een zeker niveau. De inhoud van de gesprekken zal niet plots wijzigen’, verzekert Olivier de Clippele, lid van de club en gewezen politicus.

De gentlemen’s club Cercle Gaulois werd opgericht in 1847 in het hartje van het Brusselse Koninklijk Park, beter bekend als het Warandepark. Al twee eeuwen lang komt de Belgische elite op deze plek samen. Lees: mannelijke diplomaten, politici, ondernemers, economen, magistraten, advocaten en kunstenaars. In de chique salons van de Cercle Gaulois nemen ze deel aan conferenties en discussies.

Voor wie denkt dat elitaire privéclubs niet meer van deze tijd zijn: de club telt vandaag nog zo’n 1.300 leden. Allemaal mannen, weliswaar. En daar komt nu verandering in. De algemene vergadering heeft aangekondigd dat ook vrouwen lid kunnen worden van de club, meldt La Libre. Voorheen waren vrouwen alleen welkom op uitnodiging van een man. Voor ambassadrices stond de deur altijd open; wellicht heeft dat te maken met hun tijdelijk verblijf. Vrouwen moesten tijdens hun bezoek te allen tijde wegblijven uit de bar, de leeszaal en de fumoir.

Een aantal leden van de club vindt die regels ‘onaanvaardbaar’ en pleit nu voor een radicale verandering. Twee op de drie leden stemden voor het toelaten van vrouwen. Cercle Gaulois reageert alvast trots - ook al leven we intussen in 2024. “Het is een natuurlijke evolutie. De club past zich aan de veranderende samenleving aan”, luidt het. De reacties van de tegenstanders klinken minder progressief. Zo vrezen enkele leden dat de aanwezigheid van vrouwen de dynamiek in de club zal veranderen. “Sommige mannen zouden haantjesgedrag kunnen vertonen om op te vallen bij de dames”, klinkt de kritiek.


De tegenstanders hebben het niet gehaald en er werden al drie vrouwen benaderd met de vraag om lid te worden van de Cercle Gaulois. Volgens La Libre gaat het over Céline Fremault, voormalig Brussels minister, Ilham Kadri, ex-Solvay-CEO, en Françoise Tulkens, voormalig rechter aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. De dossiers van de drie voorgedragen leden gaan nu naar een onafhankelijke stemcommissie, die uit zo’n vijftien leden van de algemene vergadering bestaat. De toetreding zal op 25 juni formeel bekrachtigd worden.

De drie vrouwen worden in de tussentijd uitgebreid voorgesteld aan de leden, zodat zij op de hoogte zijn van wie er straks mee aan tafel schuift. Andere vrouwelijke leden moeten snel volgen, laat de Cercle Gaulois weten. De basisvereisten? Een universitair diploma op masterniveau, maar in de praktijk is vooral een invloedrijke positie in de maatschappij belangrijk. De naam van Sophie Wilmès wordt alvast ook genoemd.