Themabeeld.© blg

Netwerk tegen Armoede pleit voor maximumfactuur in onderwijs

/ -

Schoolkosten moeten beperkt blijven om ons onderwijs voor iedereen betaalbaar en toegankelijk te maken. Dat vindt het Netwerk tegen Armoede, dat in die zin pleit voor een maximumfactuur in het secundair onderwijs.

scl
Bron: BELGA

Het Netwerk tegen Armoede en de 61 lokale armoedeverenigingen trapten donderdag in aanloop naar de Vlaamse verkiezingen van 9 juni de campagne ‘Onderwijs is geen luxe, het is een basisrecht’ af. “Onderwijs kan een hefboom uit armoede zijn, maar is dat momenteel niet”, luidt het. “Voor één op de acht kinderen in Vlaanderen die opgroeien in armoede, biedt ons onderwijs niet de kans tot maximale zelfontplooiing.”

Het Netwerk tegen Armoede en de lokale armoedeverenigingen formuleerden drie aanbevelingen om ons onderwijs echt toegankelijk te maken en ervoor te zorgen dat ieder kind zijn talenten kan ontwikkelen. Naast de beperking van de schoolkosten moeten alle leerlingen het schooljaar kunnen beginnen met het nodige schoolmateriaal, zoals schoolboeken, een laptop en gespecialiseerd materiaal voor specifieke opleidingen. Daarnaast is er het pleidooi voor een goede communicatie tussen ouders en school, waarin brugfiguren een belangrijke rol hebben.

Met handen werken

Vooruit schaart zich achter het pleidooi voor een maximumfactuur in het middelbaar onderwijs. De partij strijdt daar al langer voor, zegt ze donderdag. “Je studiekeuze mag niet afhangen van de portemonnee van je ouders”, zegt Hannelore Goeman, fractieleider in het Vlaams Parlement. “De richtingen houtbewerking, bakker of elektricien zijn gewoon erg duur. Terwijl we net meer mensen nodig hebben die met hun handen willen werken. Het is belangrijk dat we de schoolfactuur betaalbaar houden en investeren in ons praktijkgericht onderwijs”

Goeman diende eerder ook al een voorstel in om schoolboeken betaalbaar te houden. Zo wil ze boekenleveranciers verplichten om met een afbetalingsplan te werken wanneer de kost voor de ouders te groot is.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer